Община Банско иска концесия на ски зона Добринище, не изключва съдружие

59670-632x358

Предложение за отдаване на концесия на ски зоната над Добринище ще внесе идната седмица в Министерството на околната среда и водите кметът на Банско Георги Икономов. Градоначалникът е категоричен, че е време ски зона Добринище да има стопанин, още повече че тя е заложена в новия план за управление на парк „Пирин”.

Към момента ски пистите не са отдадени на концесия, а собственик на въжените линии в ски зоната, двете планински хижи и хотела в центъра на града е фирма „Добринище ски“ с управител Георги Йовчев.

„Мисля, че е редно и законово ски пистите в Добринище да бъдат отдадени на концесия, още повече че ски зоната е определена в новия план за управление на „Пирин”, каза Г. Икономов

Той  не изключва и възможността общината да влезе в съдружие с бъдещ концесионер. „Идната седмица ще внеса предложение в МОСВ да стартира процедура по отдаване на концесия на ски зоната. Предполагам, че ще има доста инвеститори, които ще проявят интерес. Не изключвам и възможността това да стане чрез сдружение на хотелиери и ресторантьори съвместно с общината”, каза Г. Икономов.

Както „Струма“ писа, през 2007 г. за инвеститор за изграждане на туристическа и ски зона Добринище бяха избрани  „Галчев инженеринг груп“ АД, представлявано от Николай Галчев, в съдружие с „Норема туристическо холдингово дружество“, представлявано от Ангел Велев и Кирил Минков. Те изготвиха и идеен проект за ски зоната в Добринище, който беше възложен на арх. Емил Леков. По-късно с решение на Общинския съвет  беше учредено акционерно дружество за развитие на гр. Добринище – „Добринище БГ“, в което участие имаше и общината. Инвестиционният проект възлизаше на около 200 млн. лв., но така и не стартира.

Според запознати напълно възможно е сред кандидатите за бъдещ концесионер на ски зоната над Добринище да бъдат и горецитираните фирми, както и сегашният стопанин на въжените съоръжения – „Добринище ски“.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене