Рушаща се къща в центъра на Благоевград, опасна за живущите в района и за случайните минувачи…

На вниманието на Община Благоевград:
Рушаща се къща в центъра на Благоевград, опасна за живущите в района и за случайните минувачи…

Rushashta_se_Kashta-BL-6

На ул. “Христо Силянов” №3 (бившата П.Трендафилов) се намира рушащата се двуетажна къща, чиито покрив на половина вече е рухнал, а с него и тавана и пода на втория етаж. Къщата се намира на 50 метра от джамията в Благоевград. Хора живеещи в района потърсиха Топ Преса, за да разкажат за своите страхове. Отидохме на място и започнахме да оглеждаме и снимаме къщата. Събраха се съседите които не искаха да застанат пред нашата камера, но споделиха:
“Тази къща беше общинска и в нея се настаняваха нуждаещи си хора, в което разбира се няма нищо лошо. Ние винаги сме били с добро чувство към всички нови съседи. По- късно се появиха собствениците и се започнаха едни чудеса, някакви дела водеха… не знам си какво, не знам си що… До колкото чухме изхарчили повече от 10 000 лева по съдилища, за да си върнат къщата. От тогава по нея никакви подобрения не са се направили. С времето става все по зле… Тя се разпада, пред очите ни. В тази къща не може да се живее вече. Виждали сме как цигани влизат да крадат, кой каквото може. Не, че имаше нещо ценно вътре де, но измъкнаха всички кабели от ел. инсталацията.” От насъбралите се съседи иска думата и мъж които споделя, че по професия е строителен инженер. “Собствениците на това здание притежават само сградата, но не и парцела под нея, за това те нямат право да я разрушат и да построят нова къща. Случая е такъв, частна къща, но върху общинска земя… Единственото, което те имат право да направят е да я постегнат. Но така както я гледам от тук доста ремонт ще трябва, за да се заживее отново в нея.”
В разговора се намесва и младеж който твърди, че е стана свидетел на срутването: “Аз бях на терасата, защото бях запалил цигара… Племенницата ми беше на гости вкъщи и зарази нея да не пуша вътре. Както си стоях на терасата се чу някакъв странен звук, нещо като скърцане. Малко след това се чу много силен трясък. Но защото беше тъмно си помислих, че са се сблъскали автомобили на улицата. Разбрах какво е станало, чак като видях че от къщата се вдигна облак прах. На следващия ден от любопитство погледнах и видях, че се е срутило всичко… ”
На въпроса, защо потърсихте Топ Преса, а не институциите за съдействие, Благоевградчаните отговориха:
“Защото искаме проблема да бъде решен. Тук е опасно да се минава… Падат тухли, стъкла, керемиди, греди… Има малки деца и възрастни хора, които не могат постоянно да притичват покрай къщата. Ако вие публикувате снимки на къщата проблема бързо ще бъде решен, защото за съжаление в България за да накараш институциите да си свършат работата или трябва да е станал страшен скандал или да има смъртен случай. Е на нас живота ни е скъп, а това си е тяхно задължение… Да се открият собствениците и да им се разпореди къщата да бъде обезопасена или съборена… ако не се спази определения срок да им бъде наложена глоба… А защо потърсихме точно Топ Преса ли? Та кой вече чете другите югозападни вестници?

Още горещи теми – в печатното издание на Топ Преса!

Rushashta_se_Kashta-BL Rushashta_se_Kashta-BL-2 Rushashta_se_Kashta-BL-3 Rushashta_se_Kashta-BL-4 Rushashta_se_Kashta-BL-5

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене