Плащеница от 19-и век показаха в музея на Гоце Делчев

Изключително ценна плащеница от фонда на Общинския исторически музей в град Гоце Делчев бе представена вчера. Тя датира от далечната 1839 година и е претърпяла много сериозна реставрация, продължила 6 месеца.

Интересни подробности за сцената, която е изобразена, разказа Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Всеки, който желае, може да разгледа реставрираната Йерусалимия в музея. Йерусалимиите представляват своеобразни топографски карти на Светите земи, на Йерусалим и района около него, където е Божи гроб.

Носени са от християните по време на бума на поклонничеството, най-вече през XIX век. Йерусалимиите са платна, върху които има изображения, правени по канонични правила от майстори зографи, с предварителна заявка.

В йерусалимиите се изписвало името на поръчителя-поклонник, годината, в която е станало поклонническото му пътуване до животворния Божи гроб, а пред името е поставяно определението „хаджия“. Тези платна хаджията е връщал в дома си, поставял в най-хубавата стая, показвал ги е на близки, познати и гости, грижил се да бъдат запазени добре и останат за наследниците му.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search