Днес празнува д-р Димитър Димитров, изпълнителният директор на МБАЛ-Благоевград, докторът който възроди болницата! Нашите адмирации Докторе! Честит празник!

Състоянието на МБАЛ-Благоевград е стабилно, без „опасност за живота“!

Припомняме, че от пролетта, МБАЛ-Благоевград  си има своя нов изпълнителен директор. Тогава, на „горещия“ стол седна хирургът д-р Димитър Димитров, дотогавашен началник на хирургичното отделение в болницата. Общият стаж на д-р Димитров е 35 години с прекъсване от 11-12 години, когато работел в Израел. Трудовият му стаж като цяло е преминал в благоевградската болница – от млад лекар, лекар със специалност и се стигне до завеждащ отделение и изпълнителен директор, сподели самият той в интервю за Топ Преса миналата година.

Въпросите към него тогава бяха стотици: с  какви амбиции тръгва към управлението на най-голямата болница в Югозапада, какви са проблемите, които трябва да бъдат решавани, как ще се справи с кадровия дефицит, финансовото състояние на лечебното заведение. Отговорите на тези и други важни за гражданите въпроси, не закъсняха.

„Проблемите на здравното заведение не са по-различни от проблемите на цялото здравеопазване в България и основно е кадровият проблем. Средната възраст на по-голямата част от лекарите, които работят в здравните заведения е над 50 години. Голяма част от лекарите работят след пенсионна възраст, което се отнася и за медицинските сестри. В този смисъл, за съжаление, кадровият проблем е стоял, стои и най-вероятно в близките години ще продължава да стои.“, сподели тогава доктора, като изтъкна, че стъпките, които ще предприеме за справяне с проблема, как ще бъдат привлечени млади попълнения – лекари и медицински сестри са няколко. И ги прави.

Само за пет месеца петима лекари от „Пирогов“ постъпиха на работа в отделението по ортопедия в държавната болница в Благоевград и го реформираха.

Освен в ортопедията, специалисти са постъпили и в отделенията по кардиология и гастроентерология.

„Беше загубило ореола си на водещо лечебно заведение в Югозападна България. За 7 месеца се превърнахме в един от отличниците на сдружението на областните болници.“, споделя д-р Димитров.

За първото полугодие болницата е привлякла 1000 пациенти повече.

„Стабилизирането и развитието на болницата има три цели – да се повишат санитарно-битовите условия, да се повиши качеството на болничните услуги и да се въведат високите технологии като част от съвременната медицина“, обясни д-р Димитров.

Също така, в интервюто, Д-р Димитър Димитров беше категоричен, че ще осигури баланс между лекарската професия и административната длъжност. „За моите пациенти ще кажа, че няма да оставя лекарската професия – аз съм преди всичко хирург и такъв ще си остана. За щастие законът ми позволява да бъда не само изпълнителен директор на болницата, но за да не загубя квалификацията и моите пациенти, за да помогна на колкото може повече хора – аз ще работя като хирург. Всичко ще зависи от степента на натоварване, но в никакъв случай няма да оставя едната работа за сметка на другата.“

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search