Сметната палата изпрати доклад до Първан Дангов за съществени нарушения във финансовия отчет на община Дупница за 2023 г.

Сметната палата е констатирала седем съществени нарушения във финансовия отчет на община Дупница за 2023 година. Те са подробно описани в 24-страничен доклад, изпратен до кмета Първан Дангов. В подкрепа на тях са събрани 16 броя одитни доказателства, които заедно с работните документи, отразяващи отделните етапи на одитния процес, се намират в Сметната палата.
От институцията са категорични, че недобрата практика на признаване на недвижимите имоти по данъчна оценка, установена при одита при предходните две години, е продължила и през 2023 година. Това беше и последната година от управлението на кмета Методи Чимев и неговия заместник по финансовата дейност Олга Китанова, които бяха на власт в продължение на три мандата.

През същата година са били новопридобити 780 имота, като общата им площ е 495 661 кв. метра. Те са признати по данъчната оценка в размер на общо 88 332 лева (0,18 лв. на квадратен метър), която е определена за тяхна справедлива стойност. Проблемът обаче е, че за тях не е извършен необходимият анализ.
От Сметната палата са установили, че разпоредителните сделки с имоти от 1 януари до 31 декември 2023 година са били реализирани по стойности, които съществено се различават от данъчните оценки. Даден е пример с шест новоактувани поземлени имота в с. Самораново. Тяхната призната средна стойност при сделките е 0,14 лв. на квадратен метър, докато пазарната им цена е 1,85 лв. на кв.м, както на продаден аналогичен общински имот в същото село, и е в пъти по-висок от отчетната му стойност.
В доклада се посочва, че от община Дупница не е извършена инвентаризация и анализ на авансови плащания за обекти, за които са предоставени аванси на изпълнители. Тук попадат няколко обекта, сред които реконструкцията на обекта в село Бистрица, както и сондажно-хидроложкото инженерингово изпълнение за проучване за наличието на геотермална вода на територията на същото село.
От Сметната палата обръщат внимание и за ползването на временен безлихвен заем от сметка за чужди средства. Към 31 декември 2023 година от кметството не са извършили инвентаризация и анализ на авансови плащания за обекти, за които са предоставени аванси на изпълнители, признати по сметка „Доставчици по аванси“ в отчетна група „Бюджет“, за определяне на приблизителна оценка на разходите по придобиване на обекта (незавършено строителство), които към края на отчетната година не са осчетоводени в отчетна група „Бюджет“ по счетоводна сметка „Основен ремонт на инфраструктурни обекти чрез външни доставки“, и по сметка „Незавършено строителство, производство и основен ремонт“ на салдото по сметка „Доставчици по аванси от страната“. Именно поради тези причини са допуснати и неправилни отчитания по няколко обекта, работени в годините назад.
Като друго нарушение е изтъкнато, че към 31 декември 2023 година в ОУ „Христаки Павлович“ не са начислени разходи за провизии на персонала по дебита на сметка „Разходи за провизии на персонал“ и кредита на сметка „Провизии за бъдещи плащания към персонала“. За същите е съставен мемориален ордер с посочената счетоводна операция и със сума в размер на 89 976 лв., но същата не е въведена в счетоводната система. Към мемориалния ордер не е приложена справка/информация за извършен анализ – структура на персонала, очакван брой дни на натрупващите се отпуски и брой на лицата, които ще ползват през следващата година, размер и структура на провизиите за персонал – очаквани разходи за отпуските и припадащите се върху тях вноски за ДОО, допълнително задължително осигуряване и здравно осигуряване за сметка на работодателя.
Към 31 декември 2023 година не е създаден одитен комитет, не са спазени и изискванията за задължително създаване на одитен комитет в общините, в които има изградено звено за вътрешен одит, допълват от Сметната палата.
По този повод репортер на „Струма“ потърси за коментар кмета на община Дупница Първан Дангов, който заяви, че се е запознал с доклада.
„Имаме два работни дни до приключването на предизборната кампания преди вота за Народно събрание в неделя. Затова в момента не желая да правя подробен коментар на доклада от Сметната палата. Иначе съм запознат с установените нарушения и неведнъж съм говорил за тях още в първите ми дни като кмет. Ще обърна повече внимание на написаното в него по време на отчета, който ще дам през месец ноември, за една година от встъпването на моя екип в длъжност. Тогава ще обърна внимание на гражданите какво сме свършили и какво ще предприемем в посока на написаните в доклада нарушения“, каза пред медията ни градоначалникът.
ДИМИТЪР ИКОНОМОВ

Бившият кмет Методи Чимев и заместникът му по финансовите дейности Олга Китанова /сн. 1/. Първан Дангов /сн. 2/.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search