След обширни химични, физиологични и микроскопични анализи, изследователите заключиха, че платът е направен от памук, рядък материал за времето, и е боядисан в кралско лилаво.

Археолозите твърдят, че са идентифицирали свещената туника на Александър Велики във Вергина

Археолозите твърдят, че са идентифицирали свещената туника на Александър Велики в една от кралските гробници във Вергина. Съобщава се, че екип от археолози, ръководен от Антониос Барзиокас, почетен професор в Университета на Демокрит в Тракия, е идентифицирал лилав памучен плат, известен като сарапис, облекло на персийските царе, което също е било прието от Александър Велики след победата му над неговия Дарий 3-ти от Персия. Материалът е открит в златната костница в гробница II, заедно с останките на мъж и венецът от Вергина от златни листа и цветя от мирта от елинистическия период (300-30 г. пр.н.е.), за който се смята, че е принадлежал на Меда от Одеса, принцеса и пета съпруга на Филип II Македонски. След обширни химични, физиологични и микроскопични анализи, изследователите заключиха, че платът е направен от памук, рядък материал за времето, и е боядисан в кралско лилаво.

Материалът е открит в златната костница в гробница II, заедно с останките на мъж и венецът от Вергина от златни листа и цветя от мирта от елинистическия период (300-30 г. пр.н.е.), за който се смята, че е принадлежал на Меда от Одеса, принцеса и пета съпруга на Филип II Македонски. След обширни химични, физиологични и микроскопични анализи, изследователите заключиха, че платът е направен от памук, рядък материал за времето, и е боядисан в кралско лилаво.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search