Руските депутати ратифицираха пакта със Северна Корея

Снимка: архив, БГНЕС

САЩ потвърдиха, че КНДР изпраща войници в Русия

Руските депутати ратифицираха днес пакта за военно сътрудничество със Северна Корея в момент, когато САЩ потвърдиха разполагането на 3000 севернокорейски войници в Русия, предаде Асошиейтед прес.

Долната камара на руския парламент, Държавната дума, гласува за прилагането на договора за „всеобхватно стратегическо партньорство“, който руският президент Владимир Путин подписа при посещението си в Пхенян през юни.
Очаква се скоро горната камара на парламента също да ратифицира документа.

Пактът задължава Русия и Северна Корея незабавно да си окажат военна помощ, използвайки „всички средства“, в случай че някоя от двете страни е атакувана. Това е най-силното обвързване между Москва и Пхенян от края на Студената война, отбелязва АП.

САЩ заявиха вчера, че 3000 севернокорейски войници се намират в Русия и се обучават на няколко места в страната. Те казаха, че това е много сериозен ход и предупредиха, че ако тези сили участват в сражения в Украйна, те ще бъдат легитимна мишена.

Русия и Северна Корея по-рано отхвърлиха твърденията на САЩ и техните съюзници, че Пхенян изпраща балистични ракети на Москва, както и милиони артилерийски снаряди, които да се използват в Украйна.

През юни Путин бе запитан дали севернокорейски войници ще се бият на страната на руските сили в Украйна според споразумението. Той отговори, че няма нужда от това, но съобщи също, че за първи път Русия ще има възможност да изпраща оръжия на Пхенян.

Според наблюдатели в замяна на военната подкрепа Москва може да предостави усъвършенствани оръжейни технологии на Пхенян, за да помогне в развитието на капацитета за балистични ракети и сателити. (БТА)

Елка Василева

dnes.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search