Чудoтвopнaтa икoнa на „Света Богородица Вратарница“, която никога не трябва да остава сама

Панагия, Портариса, Портарница, Дверопазителка, Пазителка, Портаитиса – това са само част от имената на прочутата чудотворна икона на св. Богородица в Роженския манастир.

Скътан в Пирин планина, една от най-живописните български планини, се намира Роженският манастир и скритата в него чудотворна икона. Разположен непосредствено до село Рожен той се явява най-голямата Света обител в този край и съответно един от най-запазените манастири от времето на Средновековието.

Според летописи, които успяват да оцелеят и продължават и до ден днешен да се пазят в Атон, Роженският манастир възниква през 890 г., когато на това място се построява църквата Св. Рождество Богородично, която дава и името на оформилото се горе-долу по същото време селище Рожен. През 1761 г. манастирът е метох на Светогорския манастир Ивирон, но достига своя апогей през 19 в., когато се превръща в значимо духовно средище. В наши дни Роженският манастир е не само място, което е посещавано от стотици вярващи, но и една чудесна туристическа дестинация. Известен е обаче най-вече със своята чудотворна икона, посветена на Дева Мария. Тя донася не само здравословно изцеление от редица болести, но и духовен мир и спокойствие.

С чудодейната икона, която се съхранява в кивот в параклиса Св. Св. Козма и Дамян, са свързани и  някои легенди.

Малко известна легенда гласи, че иконата на „Света Богородица Портариса“ в Роженският манастир , никога не трябва да се оставя само и трябва денонощно да бъде наблюдавана. Каква е причината, си остава загадка. Остават загадка и едвам забележимите драскотини по чудотворната икона в , които са видими само за най- наблюдателните, вярващи и смирени нейни поклонници.

Независимо кое твърдение и легенда  е вярно, а дори и нито едно от тях да не е истина, всички жители на село Рожен са били свидетели на безброй чудеса, случили се на хора, които са успели да зърнат иконата- бездетни девойки са зачевали, хора, страдащи от неизлечими болести са оздравявали, нерешими проблеми са били решени.

Иконата е копие на нарисуваната от св. Апостол Лука през I век светиня. Според преданието лично Божията майка позирала и това е първата икона, на която е ликът й. През IX век византийският император Теофил издал указ за унищожаването на всички икони. Един от войниците му пробол дясната скула на Богородица. Преданието разказва, че рукнала кръв като от жива рана. Заради тази случка всички копия на чудотворната икона изобразяват Богородица с кръв по лицето.

Никейска вдовица спасила иконата и я хвърлила в морето. В края на X век светинята се явила в огнен стълб сред морето пред Иверския манастир в Света гора. Монасите се опитали да я вземат, но когато лодките им се доближавали до нея, тя се отдалечавала. През нощта Божията майка се явила на един от тях – отец Гавриил, и му казала, че иска той да влезе в морето без лодка. На другия ден монахът тръгнал по морските вълни като по суша и взел иконата. Поставили я в главната манастирска църква. На следващата сутрин я намерили над вратата на манастира. Богородица отново се явила на монах Гавриил и му казала: „Не ме изкушавайте повече, не вие Мене ще пазите, а аз ще ви пазя“. Понеже Св. Богородица сама си избрала място до портите на манастира, оттогава започнали да я наричат иконата Портаитиса (Вратарница).

През 1790 година тогавашният игумен на Иверон Игнатий Родестим възложил на монаха зограф Яков Иверски да направи реплика на иконата за Роженската света обител. Роженското копие е единственото в целия православен свят, на което иконата на Богородица Портаитиса е обкръжена от десет малки композиции, показващи нейните лековити чудеса.

„От какъвто и ъгъл да погледнеш иконата, ликът на Богородица те следи с поглед“, обясняват от манастира.

Иверската икона на Света Богородица (Вратарица)  защитава  дома, помага за душевно и физическо здраве, за опрощение и разкаяние. Чудотворната икона е една от най-почитаните и прославени икони на Света Дева Мария. Закриля дома от кражби, бедствия и пожар, пази родината, семейството и близките. Иверската икона на Богородица е покровителка на всички жени и пази домашното огнище. На иконата се молят роднини за своите близки, към нея се обръщаме с молба задомяване и щастлив семеен живот. Иконата помага да открием правилния път и да намерим сили и вяра в светлото бъдеще.

По традиция всяка година на празника Рождество Богородично вярващи принасят дарове пред чудотворната икона на Божията майка и молят Пресвета Богородица за Нейното застъпничество пред Бога. Мнозина пренощуват в Роженската света обител за здраве и Богородична закрила. Чудотворната икона помага за изцеление от болести и превъзмогване на скърби

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search