Камбанен звън огласи село Брестово! С водосвет храма Свети Иван Рилски край Коматинските скали посрещна стотици миряни за празника си

Камбанен звън огласи село Брестово. Поводът за това е празникът на новопостроения параклис край Коматинските скали. Вчера новия храм, който се намира край величествения скален масив и носи името на светеца Иван Рилски, посрещна за пръв път миряни на храмов празник, който бе отбелязан с водосвет и курбан за здраве на който се събраха стотици жители и гости на община Симитли, които с нетърпение очакваха този момент.

Както каза кметът на община Симитли Апостол Апостолов, идеята за изграждането на храма е на художника Николай Кашев. Основите за параклиса са положени преди три години, а от началото на тази година се работи за да може за днешния ден да посрещне вярващи, които да запалят свещ за здраве и да се помолят за благоденствие.

Според старо предание преди да отиде в Скрино, Иван Рилски преспива една вечер на Коматинските скали и по хребета им стига в Скрино.

Храмът е построен с помощта на кметът на община Симитли Апостол Апостолов, както и много доброволци, които чрез дарения и труд допринесоха да се изгради параклиса.

В днешния празничен ден водосвет за здраве отслужи отец Спас Веселински, който благослови всички присъстващи и припомни житието на светеца Иван Рилски, след което всички миряни имаха възможността да се помолят в новия храм.

Той също освети и красивите икони, намиращи се в храма,  както и камбана, която се намира в предверието на параклиса.

В днешния празничен ден заедно с кметът на община Симитли Апостол Апостолов, неговата съпруга д-р Мария Апостолова, народният представител Стефан Апостолов, свещичка за здраве запалиха и всички, които помогнаха за изграждането на храма, кметове на кметства, потомци на село Брестово, както и много жители и гости на община Симитли.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search