СТУДЕНА В ВОЙНА В УЧИЛИЩЕТО НА КОЧАН! Мюрето „Сафиев“ отказва да слуша тайния шеф „Чаушев“! НА КЪДЕ ЩЕ ИЗБИЕ?

Кочан се слави като най-прогресивното село в Средните Родопи. През 1925 г. е открито първото училище тук.

През 1973 г. училището в с. Кочан се преобразува от Основно в Средно. По този начин СУ „Христо Смирненски“ става първата селска гимназия в област Благоевград. Тогава мечтата на младежите и девойките е била след завършване на 8-ми клас да продължат образованието си в по-горна степен. Дотогава това успявали да направят основно момчетата, които били пускани от родителите си да учат извън селото. Така, в края на август 1973 г. е дадено разрешение за записване на деветокласници в училището в Кочан, а първият випуск е бил от 117 деца в три паралелки.

В последните 30 години /от август 1993 г./ начело на гимназията е Гълъб Чаушев. От тази учебна година обаче, след проведен конкурс 17 училища в област Благоевград са с нови директори, сред които е и СУ „Христо Смирненски”.Велин Сафиев поема директорския пост, въпреки че вече повече от месец, откакто е започнала новата учебна година, в сайта на училището все още срещу „директор“ стои името на Гълъб Чаушев. Куриоз, недоглеждане или факт?! Факт е – твардят хора от школото пред Топ Преса, а и цялото село знае, че валин Сафиев е бил назначен, за да може Гълъб Чаушев да управлява училището от телефона и беседката… До онзи ден обаче!

Отлично информирани източници на Топ Преса ни разкриват раздор между двамата. Между директора Чаушев и мюрето Сафиев. Твърди, се че Сафиев е отказал, да изпълни заръка на Чаушев и бил заплашен директно, че до дни може да бъде отстранен. Топ Преса има освования да смята, че ако Сафиев не придължи да изпълнява безприкословно заповедите на Чаушев, съвсем скоро през РУО – Благоевград ще му се спретне компромат – сигналза проверка, че диреректорът злоупторебява сериозно с алкохол. Войната обаче предвещава да бъде като „Башев – Минка“ заради фактът, че настоящият законън директор е влязъл с превоговори от местните играчи на ДПС за да се спаси от зависимоста на „Гълъба“. Какво ще стане, обаче предстои да разберем.

ИНАЧЕ УЧИЛИЩЕТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЕЛИТНО!

В края на септември президентът на БФС Георги Иванов-Гонзо открива футболно игрище с изкуствено покритие в двора на училище в село Кочан. Първият човек в родния футбол участва и в импровизирана футболна среща между сини и червени, като преди това заедно с кмета на Община Сатовча Арбен Мименов прерязват лентата на новото съоръжение. Гонзо е в Кочан по покана на учителя по физкултура и спорт Динко Кумбаров, в деня на Европейския спорт. След новия спортен салон, това е втората нова придобивка за училището, в което учат 270 деца.

ИМА ОБАЧЕ И ДОСТА СКАНДАЛИ:

През 2016 г. незаконно уволнен учител струва 4300 лева на училището.

Припомняме, че първоначално Районен съд постановява обезщетение в размер на 3 582,85 лева за преподавателя. Училищният директор, Гълъб Чаушев тогава, обжалва това решение, но Окръжен съд – Благоевград присъжди още 716,57 лева ведно с лихвата за учителя по география и икономика А.И. Той бил отстранен от работа от директора през април миналата година и завел съдебно дело. Учителят посочил, че към датата на своето съкращение бил председател на синдикалната секция на Национален синдикат „Защита“ и се ползвал от защита при уволнение. Директорът обжалвал решението на съда в Гоце Делчев, тъй като и другият учител по география и икономика А.Ч. имал синдикална защита. Двамата преподаватели по тези предмети имали еднакво висше образование – магистри по специалност „Георграфия и икономика“.

Школският шеф посочил, че останалият на работа преподавател имал по-висока допълнителна професионална квалификация. И настоял съдът да не уважава иска на уволнения даскал. Магистратите обаче са категорични, че отстраняването на учителя е незаконно. Друг неприятен скандал се разразява миналата година в Средно училище „Христо Смирненски“, който вдига накрак и полицията. Става въпрос за злоупотреба със снимки на непълнолетни девойки, ученички от 9 до 12 клас. Група от четирима младежи се снабдяват със снимки на свои връстнички, след което предоставят тези снимки след фотообработка в различни социални мрежи, при което лицата на девойките са обработени върху телата на модели и снимките се качват в платформата OnlyFans или в различни социални мрежи.

„В началото всичко за тези четири момчета е било играчка. Но станало играчка-плачка. Тази сутрин получих жалба от майките на засегнатите 6 момичета. Полицията разследва случая, иззети са компютрите и телефоните на четирите момчета, които са наши ученици“, казва директорът на училището, тогава Гълъб Чаушев.

Обработката на снимките е правил десетокласник, чиято майка след скандала вече го е преместила в друго училище. Другите трима младежи също са били наказани.

Директорът е категоричен, че не е имало опити от страна на четирите момчета да изнудват момичетата за пари. Те са изразили своето съжаление за стореното от тях, поднесли са извиненията си на момичетата и на техните родители, това са сторили и родителите на младежите.

„Просто са преминали границата и са уронили достойнството на своите съученички. Момчетата сами им показали скандалните снимки, смятайки, че не правят нещо толкова нередно. Длъжни сме да наложим санкции на провинилите се, за да не се повтаря подобно нещо. И най-вече всички останали наши ученици да разберат, че това не бива да се прави“, казва още директорът на училището в село Кочан.

Цяло чудо е, че в селото не се е стигнало до саморазправа между родителите, които са бесни от гаврата с техните момичета.

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search