ЕС затвърди курса за връщане на незаконни мигранти

Снимка: БГНЕС/ EPA

Лидерите също подкрепиха Полша в нейния план

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха да използват всичките си лостове, включително търговията, помощта за развитие и визовата политика, за да ускорят връщането на мигранти, влизащи нелегално в блока, и поискаха от Европейската комисия спешно да изготви закон, пише Ройтерс.

Имиграцията е изключително чувствителна тема в повечето от 27-те държави-членки на блока, въпреки че незаконните мигранти, пристигащи в Европа миналата година, бяха една трета от 1 милион, наблюдавани по време на кризата през 2015 г., и броят им намаля още повече тази година.
„Европейският съвет призовава за решителни действия на всички нива за улесняване, увеличаване и ускоряване на връщанията от Европейския съюз, като се използват всички съответни инструменти и инструменти на политиките на ЕС, включително дипломация, развитие, търговия и визи“, казаха лидерите в писмените заключения на своите среща.

От 484 000 граждани на държави извън ЕС, получили заповед да напуснат ЕС миналата година, само 20% са се върнали у дома. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че Комисията работи за подобряване на този брой и скоро ще представи закон за справяне с него.

Лидерите също подкрепиха Полша в нейния план за временно спиране на приемането на молби за убежище от мигранти, изтласкани през източната граница на страната от Беларус и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Гергана Попова

dnes.bg

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search