Каква история само! Това е световен рекорд!

„130-годишен човек е българин! Починал не от старост, а от болест! Погребал двамата си сина – единият на 106, а другият – на 103 години! Каква история, само…“, пише невероятното си разкритие, Мира Добрева автор на книгата „Столетниците-благословия или орисия“.

„Свидетел съм на нещо изумително. 130 годишен човек е живял по нашите земи. Не! Не вярвах, че това в възможно. Но когато документите се отвориха, когато родословното дърво се разгърна пред очите ми, когато видях надгробната плоча и смъртният акт, разбрах, че в 1777г. се е родил българинът Йончо Цолов, който си е отишъл от този свят 130г. по-късно. Ето го и акта за умиране на Йончо Цолов, в него пише, че той по вяра е православен, по народност българска, по занятие земеделец, и  по възраст 130 години, и  си е отишъл от този свят през 1907г. До тази невероятна история стигам, благодарение на д-р Росен Гацин. Той е учен, културен антрополог, който благодарение на родствениците, се е снабдил с документи и е проследил хронологично ражданията на децата и внуците на столетника. И логично е стигнал до извода, че надгробния паметник до който ме води, носи вярна информация.  В момента са налични 3 източника в потвърждение възрастта на дядо Йончо, надгробния паметник, акта за смърт, родовата памет а четвъртият източник, предстои да се потвърди, след превода на Османските архиви.“- споделя чаровната Мира Добрева във видеото, което сподели в профила си във Фейсбук вчера.

„Ако се предприемат необходимите действия за регистрация в Рекордите на Гинес, то официално можем да възкликнем, Българин е най- дълго живелият човек в света! Днес рекордът принадлежи на японката Томико Итока, която е на 116г.. Иначе е известно, че досега, най- дълголетният българин е бил Кръстьо Илиянов, който е починал на 128г.“- добавя още тя.

А ето и историята на една от най- старите фамилии по нашите земи.

Някъде към края на XV и началото на XVI век големи групи българи, угнетени от османския поробител се преместват от южните български земи на север. От гр. Радовиш /дн.  С. Македония/ се изселва Пеловският род. Първото му отсядане е в етрополския край, а после в с. Кунино / Врачанско /. От там представители на фамилията се разселват в Роман, Борован и червенобрежките села. Повечето запазват фамилията си. Към 1700г. с. Кунино е нападнато от татари. Голяма част от жителите му са избити и прогонени. Оцелелите представители на рода се разселват в Ловешко, Плевенско и Троянско. Някъде тогава пристигат в Кнежа.

В коментарите под видеото на Мира Добрева, потомък на дядо Йончо Цолов,  Георги Пѐловски пък пише:

Мира Добрева/Mira Dobreva , благодаря за всичко, което правиш!

Хубаво е човек да има критично мислене.

Това донякъде помага и истината да излезе наяве.

Винаги Пеловци сме знаели, че в рода си имаме предшественици, които са били столетници. Както знаехме и за съществуването на 130 годишния Йончо Цолов Пеловски, но не искахме да го обявяваме публично, защото имахме само един източник на информация – родовата памет. След като установихме и следващите – паметната плоча и акта за смърт има как да твърдим този факт. Както се споменава и във видеото предстои да се потвърди и след превода на османските архиви – четвъртия източник на информация.

Така постепенно откриваме нови факти за Фамилия Пèловски .

Родовата памет рядко греши.

Поне 7 представители на Пеловския род в България са правели проучвания за миналото на предците ни! Някой от тях са посветили повече от 40 години.

Има още много архиви, който трябва да се изследват, за да бъдем верни на историята!

За това и аз вече 16 години проучвам, съхранявам и напомням историята на една от най-старите и големи фамилии в България наречена ПЕЛОВСКА!“

Защото България трябва да знае и да помни!

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search