Кошмар! Спа столицата на Балканите, се оказа с болница на кошмарите! ПОТРЕСАВАЩИ СНИМКИ

Все повече хора пишат и изразяват възмущението си от състоянието на  Велинград –  СПА столицата на Балканите“. Според тях градът е заприличал на истински бардак през последните няколко години и основна вина за това носел не някой друг, а именно кмета и управляващите.

Вчера, Асен Ганев жител на Велинград, алармира всички медии и показа в клип, как изглежда стая в хирургично отделение в болницата във Велинград. По късно от коментарите става ясно, че  въпросния клип е сниман в стая № 8 на отделението, която била известна като„ВИП“ стаята. „Щом като това е ВИП стаята на отделението, си представяме какви са другите“, възмутени са всички, видели потресаващите кадри.

Припомняме, че през август 2023г. Общинската болница във Велинград  обяви, че ще тегли кредит в размер до 500 000 лв., след като местният Общински съвет дал съгласие за това. Целта била да бъде спасено и укрепено едно изключително дестабилизирано лечебно заведение, чието реално финансово състояние е добре прикривано, чрез илюзорни обстоятелства и факти, обясниха тогава  управата на здравното заведение. На страницата си във ФБ от болницата уточнили, че от юни 2022г. до април 2023г. общинска болница средно задлъжнява всеки месец с около 33 хил.лв., въпреки добрата заработка. Приходите за цитирания период са отивали основно за фонд работна заплата и ДМС, без да бъдат обслужвани контрагентите, към които лечебното заведение имало задължения – EVN, ВКТВ, НЗОК, фармацевтични складове, горива, кислород и медицински газове, хранителни доставки, включително и НАП, където към 03.05.2023г. задълженията възлизали на 150 599, 34 лв.

И вместо да покрият задълженията си, през лятото на тази година , курортния град останал без общинска болница – лапнал я милионерът Михаил Тиков.

Така, през лятото с оглушително мълчание 20 общински съветници от курортния Велинград гласували предложението на кмета Костадин Коев, с което бил сложен краят на общинската болница „МБАЛ-Велинград“ в името на бизнес интересите на доктора-милионер Михаил Тиков, споделят запознати.

Като добавят, че  безобразието е станало на извънредна сесия, свикана от председателя на местния парламент Димитър Гечев, като точката не е била обсъждана предварително в постоянните комисии, а на самата сесия кметът Костадин Коев като вносител, както и присъстващите 20 общински съветници запазили пълно мълчание.

На извънредното заседание не дойдоха съветниците от местната коалиция „ССД-БЗНС“, „Левицата-ЗС „Ал. Стамболийски“ и ПП-ДБ, така че тяхната позиция по горещата точка също не стана ясна. В голямата зала на общината се събраха малцина граждани с плакати

„Градът няма да ви прости за болницата“, „Запазване на общинското здравеопазване“ „Оставка“, „Долу ръцете от общинската болница“. В разпоредения от правилника 24-часов срок преди заседанието заявления бяха подадени три заявления за изказвания от граждани.

В качеството си на гражданин Павел Александров  настоя точката да бъде оттеглена. Той заяви, че прави лошо впечатление фактът, че решенията за общинската болница се взимат само на извънредни сесии, без обсъждания с обществеността и в комисии, което е знак за непрозрачно управление. Той попита съветниците дали за тях общинското здравеопазване е маловажен въпрос и с каква степен на информираност ще гласуват, след като преди часове са получили 70 страници материали по точката.“, разказват очевидци.

„Александров постави и въпроса дали съветниците са се запознали с двата оценителски доклада, които удобно установяват, че стабилизирането на общинската болница може да стане само с частен инвеститор. Той определи като манипулация това, че е предложен само един вариант за гласуване, според който Община Велинград става миноритарен собственик в общинската болница. По този въпрос трябва да се знае мнението не само на съветниците, а и на гражданите, каза Павел Александров и повторно поиска точката да бъде оттеглена.

Общинският председател на „Възраждане“ Иван Маринов обърна внимание върху факта, че част от съветниците не присъстват и явно не искат да са част от това, което ще се случи. Той припомни клетвата, положена от общинските съветници и подчерта, че това, което ще стане днес, не е в интерес на гражданите на нашата и на още няколко общини, които се лекуват в „МБАЛ-Велинград“., споделят още те.

Преди година и половина общинската болница била в добро финансово състояние, но сега имала 2 млн. лв. задължения. СПА столица на Балканите ли?!

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search