Но, както много често се оказва, да си напазаруваш от държавата на безценица е едно, а да задържиш и развиеш напазаруваното е нещо съвършено различно.

“Приватизатор № 1 на Благоевград” – години некадърност, алчност и съсипия….

Приватизатор № 1 в Благоевград обрече на разруха всичките си хотели. Близо четвърт век след нашенската приватизация, разрухата след набега на родилите се за една нощ „бизнесмени“ продължава да напомня за себе си.

Но, както много често се оказва, да си напазаруваш от държавата на безценица е едно,

а да задържиш и развиеш напазаруваното е нещо съвършено различно.

Близкото минало…

Eмблематичния  за Благоевград хотел „Ален мак“

Собственикът му – бившият военен комендант Методи Калъмбов, по-известен като “Приватизатор № 1 на Благоевград” – през 1999 г. се събуди като собственик на четири хотела – „Ален мак”, „Бор”, „Рилци” и „Рилец”, на сладкарница „Алба Регия“ и на търговски комплекс „Логодаж”. Това стана, след като фирмата на съпругата му – ЕТ “Кейт континентал – Катя Калъмбова” успя да купи държавния дял в “Мак турс” АД – наследник на Търговско предприятие “Балкантурист”- Благоевград – срещу скромните 1. 812 милиона долара.

Връщайки се назад в историята, трябва да припомним, че става въпрос за сделка, при която половината от сумата се заплаща в брой, а остатъкът – чрез държавни облигации. А като източник на средствата, кандидат-приватизаторът бе посочил кредит от “Банка ДСК”.

Тук е моментът да споменем и още нещо – тази сделка бе съпътствана с доста скандали. По едно време се стигна дори до съд – за развалянето й, поради нарушаване на правилата, свързани със законовите изисквания за деклариране на произхода и основанието за притежаване на парите, с които се участва в приватизацията. Очевидно обаче накрая всичко се е оказало супер законно, тъй като приватизираните обекти си останаха собственост на Калъмбов.

Нещо повече. Кметът на града Илко Стоянов, който (съвсем между другото) е бил адвокат на Калъмбов по делото за законността на приватизацията, дори похвали бизнесмена защото бил погасил задълженията си към общината – близо 300 000 лева – и дори можел да получи титла за “Данъкоплатец № 1”! Нима това не е задължение дори на собствениците, притежаващи най-обикновени бунгала?

На този фон, разрухата в паметния преди години хотелски комплекс „Ален мак“ и “разкостването” на мотел “Рилци” могат да бъдат приети за нещо нормално. Окончателното потъване на изгодно спазарената хотелска империя преди четвърт век – също.

A не реално надути оценки правят култови хотели в Пиринско непродаваеми, „Ален мак“  в Благоевград например поевтиня с 10 млн. лв. и пак е без шанс да си смени собственика…

Но, както много често се оказва, да си напазаруваш от държавата на безценица е едно,

а да задържиш и развиеш напазаруваното е нещо съвършено различно.

В днешно време…

Никой не желае да купува стари хотели в Пиринско и частните съдебни изпълнители са принудени през няколко месеца да свалят цените им с надеждата да се отърват от залежалата стока. Така преди дни ЧСИ Александър Цанковски в рамките на година и половина обяви трети търг за бившата перла на Благоевград – хотел „Ален мак“. Миналия март хотелът на ексвоенния комендант Методи Калъмбов бе оценен на 16 860 586 лв. без ДДС. След съдебно дело, инициирано от Калъмбов, този януари оценката бе драстично вдигната на 27 млн. лв. Сега, при третия търг, тя е с 10 млн. лв. по-ниска и почти доближава първоначалната оценка. Хотелът се продава срещу 17 008 470 лв. До момента не е купен нито един комплект документи за участие в търга за „Ален мак“, тоест интересът е нулев. Най-вероятно така ще е и за 15 ноември, когато е насрочена поредната публична продан. Проблемът е, че оценката не може да се сваля до безкрайност – след 3 неуспешни търга цената трябва да се върне отново на ниво 27 млн. лв., което на практика го прави напълно непродаваем.

Хотел „Бор“

Десет дни по-рано – на 4 ноември, в сградата на Районен съд – Благоевград ще се проведе търг и за другия градски хотел на Калъмбов – „Бор“, чиято цена в момента е 3 203 520 лв. без ДДС. Според специалисти сградата е в лошо състояние и ако някой се навие да бръкне в джоба си, то ще е само заради превъзходното място.

Мотел „Рилци“

Същото е положението и с мотел „Рилци“ на Калъмбов, който НАП се опита да пласира срещу 3,6 млн. лв., после свали цената с близо милион, но пак без успех. И трите хотела са в окаяно състояние, поради което цените им могат да се окачествят единствено като крайно надути. В Петрич хотел „БАЦ“ търси купувач на 1 351 031 лв. с ДДС, като към сградата е включено и цялото обзавеждане. Намалението е сериозно, защото през април беше 1 700 000 лв. Разиграването за „БАЦ“ ще е на 28 октомври.

Хотел „Панорама“,

От 12 октомври тече обява и за продажба на санданския хотел „Панорама“, който се предлага за 4 087 073 лв. Цената отново е в апогея си, след като съдебен изпълнител се опитва да го продаде от 2012 г. За сравнение, най-ниска беше тя през 2013 г., когато падна на 3 100 000 лв. Дори и тази цена обаче не заинтригува паралиите, въпреки че сградата е в парка на курортния град, на 6 етажа е, има СПА и покрит басейн, макар че последният е правен без всякакви строителни книжа. Бившата собственост на БТС след серия сделки през годините в момента е на „Синаница ВВ“ АД с представител Лидия Бахчева, което още се води действащо дружество, въпреки че мандатът на СД е изтекъл още на 15 март 2015 г.

Мотел „Мамин Кольо“

От 5 години цикли продажбата и на култовия някога мотел „Мамин Кольо“ край Сандански. След убийството през 2004 г. на собственика му Никола Арнаудов наследниците му се изпокараха за имоти и така се стигна до продажбата, която е неизменно 1 200 000 лв. Единствен без претенции към парите е синът на бизнесмена Стойчо, който бе осъден доживот за убийството на баща му.

Извън тези култови за Пиринско хотели, в Банско се продават още няколко десетки – недовършени, затворени или действащи, обявите за които също от години пълнят имотните сайтове. Така обаче е не само в Благоевградска, но и в Кюстендилска област. И там при оценката се действа със замах. Любопитна заигравка например се забелязва с цената при хотелски комплекс „Кабеи“ в кюстендилското с. Усойка.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search