Нови цени на хляба в Благоевград

79244-hliab

Производители искат да се въведат минимални защитни цени на хляба. Предложението е на Петър Иванов, председател на браншовата организация в Пиринския край, предаде standartnews.com. Той изчисли, че поне 70% от насъщния, който се предлага в областния център, е произведен от фирми в сивия сектор. Това им позволява да продават продукцията си под нейната себестойност.

„През 1997 г. в Благоевград работеха 40 фирма за производство на хляб. В момента са останали само четири, останалите фалираха, защото не издържаха на нелоялната конкуренция. В същото време в търговската мрежа се предлага хляб на 35-40 ст., без никой да знае къде е произведен“, каза Петър Иванов.

 Той прогнозира, че ако не се сложи ред в бранша, ще последват още фалити. По думите му един хляб не може да се продава за по-малко от 90 ст. в магазините. „Ако все пак не може да бъде въведена минимална защитна цена, то тогава настояваме контролните органи да засилят проверките и да изкарат на светло нелегалните производители“, каза Иванов. За същото настоява и Димитър Бакалов, който е производител от Благоевград. Преди десет години той е продавал 15 000 самуна дневно, днес е ограничил до минимум тази дейност заради нелоялната конкуренция.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене