Ден на хляба

На 16 октомври се чества световен ден на хляба. Отбелязва се от 2006 година по инициатива на Международния съюз на хлебопроизводителите и пекарите в знак на почит към хляба и ролята му за здравословното хранене. За българина хлябът е основна храна, така смятат благоевградчани.

На този ден всички участници са призовани да опекат или да купят пресен хляб, да ядат хляб, да почерпят някого с хляб, да обменят рецепти, снимки и др.

Почти всички хора ядат хляб всеки ден – като сандвич, с мед или сладко или дори като десерт с течен шоколад. Макар вече хиляди години по цял свят хората да се изхранват с него, има неща, които не знаем за хляба. Изяждаме повече от 9 000 000 палета с хляб всеки ден. Най-големият хляб в света е бил изпечен в пекарна в Акапулко в Мексико през януари 1996 година. Той е бил дълъг 9200 метра.

Хлябът бил изобретен по погрешка преди повече от 7500 години. Първият самун бил изпечен от египтянин, който случайно оставил смес от брашно и вода в топлата печка за през нощта. Когато се върнал, намерил меко тесто, доста по-апетитно от твърдите питки, които се опитал да си приготви.

Хлябът съдържа всички необходими за храненето вещества – белтъци, мая, мазнини.

enovina.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search