Мистерията падна: Генерал от ВСС обяви защо двамата пилоти не са се катапултирали

Генерал Цанко Стойков

Петко Димитров и Венцислав Дункин са смятали, че самолетът е управляем, твърди Цанко Стойков

Мистерията падна: Генерал от ВСС обяви защо двамата пилоти не са се катапултирали

Обичани колеги и приятели са били загиналите в инцидента край Граф Игнатиево пилоти Петко Димитров и Венцислав Дункин. Признанието направи в интервю за БНТ заместник-началникът на отбраната и генерал от ВВС Цанко Стойков.

Познавах ги и двамата. С подполковник Димитров имахме дори съвместни полети. Той беше добре подготвен методически пилот, който е в състояние да обучава своите подчинени летци правилно и да им дава необходимата мотивация, каза ген. Стойков.

„Докладът, както е направен обективно отразява полета, който те са изпълнили, тъй като разчитайки параметрите от „черната кутия“, няма как това да не се случи. Аз считам, че той отразява 100% това, което те са изпълнили като конкретен полет на генералната репетиция“, коментира офицерът вчера огласения от военното министерство доклад.

Скандално разкритие: Тази нелепа грешка с 480 км/ч убила пилотите в „Граф Игнатиево“

„Параметрите на черната кутия са такива, каквито са. Самата констатация за необоснован риск се прави на база на това, което те са разчели от данните от черната кутия“, уточни той.

Обстоятелствата са такива, каквито са изнесени, допълни ген.-лейтенант Цанко Стойков.

„Ето това е моралната отговорност за един командир. Да вижда в строя две празни места, да вижда в кабинета за предварителна подготовка на летателния състав две празни работни места, целият колектив да живее с чувството, че тях вече ги няма. Това е моралната отговорност“, посочи той.

Има ли оставки

До момента няма подадени оставки, уточни генералът. Допълни, че по случая с фаталния инцидент работят две комисии едната е на Военна полиция, която е за разследване на авиационни произшествия. Тя завърши своята работа и изнесе фактите и обстоятелствата, които са констатирали.

„Не е завършила другата проверка от Военно-окръжна прокуратура в Пловдив, която все още изяснява обстоятелствата. Там се търси наказателна отговорност от тази комисия. С Министерска заповед е назначена работна група с председател аз и членове експерти от МО и щаба на отбраната“, поясни ген. Стойков.

Отпаднаха 2 версии за катастрофата с починалите пилоти на Граф Игнатиево

Самолетът е минал всички проверки, допуски за конкретния полет, каза офицерът и допълни, че двамата загинали „не са се катапултирали, защото са смятали, че самолетът е управляем. Всички системи са работели нормално.“

„Ако е имало обстоятелства, които те са преценили, че са опасни и застрашават нормалното изпълнение на фигурата, аз мисля, че щяха да предприемат такива действия“, категоричен бе ген. Стойков.

blitz.bg

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search