Германия резна РСМ: ЕС, но българите в Конституцията

Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Македония трябва да зачита компромисите

Вписването на българите в Конституцията е последното парче от пъзела. Това се казва в позиция на германското Министерство на външните работи, съобщава БГНЕС.

За да започне реално преговорите с Европейския съюз, Северна Македония трябва да зачита компромисите и да впише българите в Конституцията.

Това заяви германският външен министър Аналена Бербок след среща с македонския ѝ колега Тимчо Муцунски в рамките на Берлинския процес.

Според Бербок в случая не става дума за някаква несправедливост, а за зачитане на европейските правила. Германският дипломат призова държавното ръководство в РСМ да вземе решение, дори ако то е срещу общественото мнение.

В позиция на германското Министерство на външните работи, публикувана след разговорите между двамата, се казва:

„Северна Македония неведнъж е поемала огромна отговорност по пътя си към ЕС. Искаме да използваме импулса от Берлинския процес и да продължим да подкрепяме Северна Македония по нейния път. Този път включва реформите в съдебната система, които все още не са приключили, и борбата с корупцията. Вписването на българите в Конституцията е последното парче от пъзела, което липсва преди отварянето на първия клъстер в преговорите за присъединяване към ЕС. В момент, когато в Европа бушува жестока война, Европейският съюз е най-голямото ни богатство. В същото време трябва да си напишем и домашното. За да функционира един по-голям Съюз, трябва да укрепим структурите на ЕС и да реформираме процесите на вземане на решения.“

Централната информационна емисия „Тагесшау“ на обществената телевизия АРД предаде, че Бербок е насърчила Северна Македония да промени Конституцията, като укрепи правата на българите.

Гергана Попова

dnes.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search