Проект RurALL: ПОКАНА за включване в картографиране на сгради с влошаващо се състояние в община Сандански с цел изготвяне на план за възстановяване

Бизнес Информационен и Консултантски Център – Сандански КАНИ всички заинтересовани собственици на сгради, негодни за ползване, поради тяхното влошено състояние или все още функциониращи, но нуждаещи се от голям или малък ремонт, да се включат в процеса на картографиране на такива сгради в община Сандански. Тази инициатива се изпълнява в рамките на международния проект RurALL „Жизнени и активни общности – нов интегриран модел за справяне с обезлюдяването на селските райони“ 

Проект RurALL обединява местни и регионални публични власти, изследователски и бизнес организации, неправителствени организации от 11 държави (14 партньора + 7 асоциирани партньора). Консорциумът ще реализира 4 пилотни дейности (картографиране на жилищата, селектиране на 23 сгради, за които ще бъдат оформени на идеи за функциониране и обновяване на сградите, селектиране на 3 сгради от тях, за които ще бъдат изготвени бизнес модели за финансиране на тяхното обновяване), като същевременно ще се създаде модел за тяхното управление с множество заинтересовани страни.

Основната цел на проект RurALL е да се разработи модел на управление за справяне с обезлюдяването в селските райони чрез подобряване на планирането, управлението и капацитета за вземане на решения и сътрудничество на селските общности при използване на потенциала на влошаващите се сгради. Проектът е вдъхновен от инициативата New European Bauhaus (Нов Европейски Баухаус) и ще доведе до транснационален модел на управление за експлоатация на влошаващи се сгради, като обедини критична маса от международни експерти, политици и граждани, интензивен обмен и генериране на знания, обединяване на идеи и ресурси, усвояване на добри практики, иновативни и подобрени решения.

Защо да участвате в картографирането?

Сградите, които отговарят на изискванията за картографиране, ще бъдат включени в една обща карта на международния консорциум, изготвена от всички партньори в проекта.

Всяка сграда, която бъде включена в картографирането, ще участва в следващия етап: Селектиране на 23 сгради, които са най-подходящи за оформяне на общи идеи за тяхното функциониране и обновяване.

От тези 23 сгради ще бъдат селектирани 3 сгради, които са най-подходящи за изготвяне на бизнес модели за финансиране на тяхното обновяване и управление.

В рамките на проекта не се предлага финансиране за обновяването на сградите. В рамките на проекта се предлагат услугите, изброени по-горе на отделните етапи за съответните селектирани сгради.

Кой може са участва в процеса на картографиране и селектиране на сгради с влошено състояние?

  •           Частни сгради чрез техните собственици
  •           Сгради, които са публично-частна собственост, чрез техните собственици
  •           Обществени сгради – общински и държавни чрез съответните администрации

 Обект на картографирането са сгради с влошаващо се състояние. Такива са:

▪ Празни или заети сгради с потенциал или структура, които се нуждаят от нови функции, независимо от действителното им техническо състояние.

▪ Сгради, които се нуждаят само от малки корекции (козметичен ремонт).

▪ Сгради, които се нуждаят от нови функции.

▪ Сгради, които се нуждаят от основен ремонт.

▪ Сгради, които са напълно непоправими и трябва да бъдат съборени.

▪ Сгради, които са празни и не се използват.

▪ Сгради, които не са свободни, но е много вероятно скоро да се освободят (напр. възрастни хора жители, планирана продажба, промени в разпоредбите за устройство на територията и др.)

Приоритетни критерии, по които ще се определи, дали картографираните сгради отговарят на изискванията за селектиране за участие в следващите етапи: 

–          Сградата е празна и не се използва

–          Годност за незабавно ползване

–          Потенциал за икономическа рентабилност

–          Потенциал за положително въздействие върху общността

–          Потенциал за положително въздействие върху околната среда

–          Обща оценка от горе изброените критерии, за уместността на усилията за реновиране

–          Предварителна оценка на възможности за употреба – ползване като жилище от физически лица, за бизнес цели или за обществени цели

Ако желаете да участвате в процеса на картографиране и селектиране за следващите етапи, трябва да изтеглите ЗАЯВЛЕНИЕТО от този файл: Download 20BG

Заявлението се попълва и изпраща на имейл: office@bicc-sandanski.org

Краен срок за подаване на заявления за участие:  15 ноември 2024

Ако имате въпроси и нужда от съдействие при попълване на заявлението, може да се свържете с нас на тел: 0746 30549 или на имейл: office@bicc-sandanski.org

Сдружение Бизнес Информационен и Консултантски Център – Сандански е един от 14-те партньори в международния консорциум, който изпълнява проект RurALL, a община Сандански е един от 7-те асоциирани партньори, които са общини, подкрепящи инициативата.

Проект RurALL „Жизнени и активни общности – нов интегриран модел за справяне с обезлюдяването на селските райони“ се изпълнява в рамките на Програма „Интеррег Дунавски регион 2021-2027“.

Програма Интеррег „Дунавски регион“ 2021-2027 е Европейска програма за транснационално сътрудничество за насърчаване споделянето и прилагането на съвместни решения за справяне с общите предизвикателствата и проблеми в Дунавския регион, като по този начин се постигне сближаване на участващите държави и региони.

В програмата участват 14 държави, които съставляват макрорегиона с най-голям брой участващи страни от всички транснационални програми на ЕС: Държави-членки (ДЧ): Австрия, България, Хърватия, Чехия, Германия ( Баден-Вюртемберг и Бавария), Унгария, Румъния, Словакия и Словения; присъединяващи се страни: Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия, Молдова и Украйна (Чернивецка област, Ивано-Франковска област, Закарпатска област, Одеска област).

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search