РАЗСЛЕДВАНЕ В ТОП ПРЕСА! СКАНДАЛНО! Община Благоевград плати 700 000 лева за мъж загубил живота си след гонене от куче!

За ухапване от бездомно куче отговорност носят общините, а за ухапване от домашно куче – неговият собственик. Съгласно Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) пострадало от ухапване лице може да съди общината за нанесени имуществени вреди (разходите за лекарства, лечение, психолог) и неимуществени вреди (болката, уплахата, стреса).

На общината със закон е възложен надзор върху безстопанствените кучета, изразяващ се в изпълнение на вменени конкретни задължения във връзка със здравето, популацията и поведението на кучетата. Според чл. 50, т. 2 от ЗЗЖ организациите и лицата по чл. 49 от ЗЗЖ, физически и юридически лица, вземат мерки за предотвратяване на агресивно поведение на кучетата към хора или животни.

Когато обаче организациите и лицата по чл. 49 от ЗЗЖ, които имат грижата и надзора, не изпълнят задължението си за вземане на мерки за предотвратяване на агресивно поведение на кучета, те отговарят за причинените ви вреди. При условие, че нападението върху човек или върху друго животно е извършено от домашно куче (с или без намордник) отговорност за неговите действия носи стопанинът му.

Благоевград се намира в изключително сериозна ситуация по отношение на бездомните кучета. Проблемът е огромен, но не бива да забравяме, че той е създаден от хората, споделят жителите на града.

Последният случай на ухапване от безстопанствено куче и последвало обещетение от община Благоевград, било през април тази година, когато жена е била нападната на ул. Ал. Стамболйски. Преди това  община Благоевград е  трябвала да плати сумата от 1500 лева на Б. Пендуркова, която също била ухапана от безстопанствено куче. Проверката ни установи и друго – благоевградчани са платили сумата от над 700 000 лева кръвнина заради причинена смърт от куче. В югозападната столица куче, което е било със собственикът си подгонва мъж, който бягайки се спъва удря лошо главата си пада и умира. В този случай законът наистина е категоричен – щом кучето няма паспорт и не е чепирано отговорност за него носи общната а не този който претендира че е негов собственик

 Какво казва законът?

Собствениците на домашни любимци в сграда в режим на етажна собственост са длъжни да ги регистрират при управителя на етажната собственост, както и всеки собственик на куче навършило 4-месечна възраст е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните.За неизпълнение на задълженията си по ЗУЕС управителите на сгради в режим на ЕС носят административно наказателна отговорност, като се наказват с глоба от 300 до 1000 лв.  Колко от гражданите го правят обаче е друг въпрос.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search