Един природен феномен с много поверия, на небето над България

Полярно сияние озари небето над България

Астрономи наблюдаваха полярно сияние над България в първите часове на 11 октомври, петък, съобщил  Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия” на Физическия факултет на СУ „СВ.Климент Охридски”.

„Небето над северния хоризонт засвети в червен цвят, малко трудно забележим с невъоръжено око, който обаче на фотографии, заснети дори с телефон, се регистрираше достатъчно ясно”, уточни физикът.

Той е заснел явлението от Астрономическата обсерватория в Белоградчик след полунощ, в първите часове на деня.

„Явлението можеше да се наблюдава от по-неосветени райони, след като облаците над някои части на страната се разсеяха в първите часове на нощта“., посочил Маркишки.

Сиянието било  резултат от силна геомагнитна буря. В предходните два дни специалисти, проследяващи слънчевата активност, прогнозирали, че в късните часове на 10 октомври, в нощта срещу 11 октомври, както и през деня на същата дата, т.нар. Kp-индекс, който характеризира смутеността на земната магнитосфера, ще достигне стойност 8. На практика това означавало силна геомагнитна буря, посочил  Маркишки.

Заради кръглата форма на Земята по нашите географски ширини виждаме пурпурен червеникав цвят, т.е. ефекта от взаимодействието на заредените слънчеви частици с разредения кислород на около 240 километра над повърхността.  Полярното сияние е следствие от естествените магнитни полета на Земята както в северното, така и в южното полукълбо. Най-известното е Северното сияние, което се появява в райони с висока ширина на северното полукълбо. Явлението бе наблюдавано от цяла северна Европа, а най-високият му слой се виждаше и от Централната част, както и някои южни части на Стария континент с дълбок хоризонт на север.

Освен научно обяснен, не са малко и народите, които свързват природният феномен с  много знамения и суеверия. Едно от тях е, че северното сияние осветява пътя на мъртвите души към отвъдния свят.

Северното сияние или още Аурора Бореалис (Aurora Borealis) е един от най–красивите, странни и омагьосващи природни феномени, които съществуват на нашата планета.

Всеки, който го е видял, е истински щастливец, защото сиянието е просто зашеметяващо, сякаш идва от съвсем друг свят и кой знае, може и така да е.

За сиянието има много легенди и митове, които са безкрайно интересни, но има и съвсем правдоподобно и научно обяснение за него.

Откъде идва името на северното сияние и какво означава то?

Северното сияние носи своето красиво има Аурора Бореалис още от 1619 г. дадено му от Галилео Галилей, който за първи път описва този красив природен феномен. Ученият не случайно избира точно това име. В превод Аурора (Aurora) е римската богиня на зората, а Бореалис (Borealis) е гръцки термин за северен вятър.

Какво представлява Северното сияние?

За това природно явление си има напълно логично обяснение, но много от северните народи (като викингите) вярвали, че това са велики мъже, препускащи на коне през небето.

Други вярват, че сиянието осветява пътя на мъртвите души към отвъдния свят. По своята същност сиянието е оптическо явление, което се получава вследствие на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. Освен северно има и южно сияние, което се нарича Aurora Australis

Учените казват, че полярните сияния възникват на височина между 90 и 130 километра над земната повърхност. Както вече споменах, причината за това явление е дейността на Слънцето или т.нар. „слънчев вятър“. Взаимодействието му с магнитното поле на Земята води до този красив феномен, който се наблюдава на двата полюса, защото там магнитното поле е най–силно.

Легенди и митове за Аурора Бореалис

Макар че в наши дни всеки знае, че си има напълно логично научно обяснение за сиянието, за него в миналото е имало много предания, които стигат до нас под формата на митове и легенди.

Древните римляни вярвали, че то е предвестник на новия ден, на новото начало и надеждата.

Скандинавците смятали, че това са велики войници, които препускат на своите коне към някоя славна битка.

Японците пък предричали късмет, щастие и благополучие на всеки, който види с очите си сиянието.

Има места, на които смятали, че Аурора Бореалис е предвестник на злото и смъртта.

Някои народи от Европа свързват сиянието с предстояща война, други с чума, а други – с жестока и насилствена смърт.

Древните китайци вярвали, че тази приказна феерия от светлини всъщност е огънят, който бълват добрите и лошите дракони в жестока битка.

В Исландия свързват сиянието с раждането на нов живот, на нов ден и ново начало за хората и света като цяло.

Интересни факти за Северното сияние:

Никога не се повтаря картината, която сиянието прожектира, винаги е различна;

Хората погрешно смятат, че сиянието се „появява“, то си е винаги там, просто при определена светлина и условия в атмосферата става видимо;

Различните цветове на Аурора Бореалис се появяват при различните видове газови частици. Бледо жълто-зелено е най-често срещаният цвят, следван от розов и смес от червено и зелено. Свидетелите на чисто синя светлина са много редки, както и на чисто червена;

На други планети също има подобни сияния. Астрономите са документирали такива на Сатурн, Уран, Нептун и Юпитер;

Малко известен факт е, че първата снимка на Северното сияние е от 5 януари 1892 г. Направена е от Ото Рудолф Мартин Брендел и е публикувана пет години по-късно в списание „The Century”.

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search