Connect with us

Политика

ГЕРБ пробва вот 2 в 1 наесен?

Published

on

20150106.dqckvckdax

Ръководството на ГЕРБ сериозно клони към варианта местният вот през есента да се съчетае с референдум за изборните правила. Ето защо юристите на управляващата партия засега няма да пишат промени в кодекса на Мая Манолова, казват пред “24 часа” от централата на Бойко Борисов.

Референдумът, за който след призива на президента Росен Плевнелиев бе събрана подписка по времето на кабинета “Орешарски”, е едно от предизборните обещания на ГЕРБ. След като консултират с останалите парламентарни партии идеята за вот 2 в 1 наесен, ще се сформира екип, който да направи само козметични промени в кодекса “Манолова”, касаещи общинските избори.

Единствената съществена сред тях ще е корекция на прага за избор на съветници, твърдят източниците ни. В ГЕРБ са категорични, че сегашният от 7 процента не е подходящ за този тип избори, тъй като ще доведе до масово пренареждане на листи. “С тази малка база избиратели на места то ще е възможно с едва 100-200 гласа”, аргументира се началник в ГЕРБ. За да се предотвратят волни размествания по листите, които ще активизират кандидатите в “братоубийствени борби” и лични кампании, управляващите ще повишат прага. С колко точно обачея предстои да се изчислява.

Ако идеята за референдум срещне одобрение, което се разглежда като по-вероятния вариант, правилата за различните видове вот ще се променят догодина съобразно нагласите на мнозинството българи. При всички случаи това ще се направи достатъчно рано – месеци преди президентските избори, за да няма упреци за прекрояване в 12 без 5.

Ясни са и трите въпроса за националното допитване – дали гласуването да е задължително, дали да има и ако да, какъв да е мажоритарният елемент, и зачитането на електронно заявената воля на избирателя. Дори отговорът на първия въпрос да е отрицателен, последното право ще повиши неимоверно активността в чужбина. Управляващите обаче са почти сигурни, че болшинството участници в референдума ще подкрепи задължителния вот.

За неговото реализиране пък в ГЕРБ са готови с два варианта – бонус от 20 лв. за всеки, упражнил правото си на глас, или санкция. Такава щяло да е общественото порицание посредством публикуване на имената на недобросъвестните. Нехайните избиратели можело да изтичат в сайта на районната комисия или на видно място в сградата, като по-вероятно било позорният списък да се публикува в интернет.

Говорителят на БСП Атанас Мерджанов заяви тези дни в аванс принципна подкрепа за задължителното гласуване, стига да бъде достатъчно добре обмислено и съгласувано с опозицията.

Междувременно шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, която бе в преговорния екип на ГЕРБ за съставяне на мнозинството, съобщи пред БНТ, че идната седмица партията ще покани ръководствата на РБ, ПФ и АБВ да съгласуват управленски позиции на кафе. “Дебати с партньорите ще водим, но докато съществува правителството, водещата роля ще е на ГЕРБ”, напомни тя. И одобри перспективата важните за страната теми да се подкрепят и от ДПС.

www.blitz.bg

ГЕРБ

Борисов за годишнината на ГЕРБ: Списъкът с успехите ни е в пъти по-дълъг от този на всичките ни опоненти заедно

Published

on

“Разделихме със знакови лица за партията. Някои от тези решения не бяха лесни, но бяха правилни”, написа лидерът на ГЕРБ

“Скъпи приятели и колеги, искам в това нелеко време да отделя един момент, за да честитя 14-тия рожден ден на партия ГЕРБ! Пандемията постави на изпитание не само държавата, но и цялата ни работа. Затова Ви благодаря, че въпреки трудностите не се отказвате и продължавате всеки ден да сте до хората и да работите неуморно. Така трябва и да продължим. Не искам да има човек, на когото да е отказано съдействие, защото всички имаме нужда от човечност в тези трудни времена. Това винаги ни е отличавало от опонентите ни”. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ по повод годишнината на партията.

Ето още какво казва Борисов:

“Никога не съм твърдял, че сме безгрешни. Задали сме си високи цели и морални стандарти в партията и всеки, който не може или не иска да е на това ниво, си отива. В годините се разделихме със знакови лица за партията. Някои от тези решения не бяха лесни, но бяха правилни. Не можем да правим компромиси с принципите си. Дали чувам хулите по адрес на партията, Вас и мен – чувам ги. Дали си струва да ги коментирам – не. Тези хули са безпочвени и грозни, но хората са мъдри и виждат резултатите от ежедневната ни работа. Печели този, който подготвя себе си, а не който разчита противникът да е слаб. Нека продължим да засилваме собствения си екип. Ситуацията в страната и света е достатъчно сложна и това само увеличава очакванията към нас. Затова трябва да сме по-добри, по-мотивирани, да предлагаме решения, да работим. Оставащите ни 4 месеца до края на мандата ще бъдат ключови в борбата срещу пандемията. Със социално-икономическите ни мерки трябва да съхраним препитанието на хората, а с идването на ваксината да започнем контраатаката в тази продължителна война за всеки един човешки живот. С цялата си отговорност гарантирам, че каквото зависи от правителството – ще го направим! После нека гражданите да решат. За нас властта не е и никога няма да бъде самоцел. Независимо от изхода на вота, държавата ще бъде в добро състояние. Без фалирали банки, без рекорден бюджетен дефицит, без спрени евросредтва, без блокирани енергийни проекти и международна изолация. А с членство в Банковия съюз, в чакалнята на Еврозоната, със стабилни финанси, с нисък дефицит и външен дълг и с висока оценка за фискалната си политика от всички най-авторитетни международни рейтингови агенции.

Ще продължа да влагам всичките си усилия и в партията. Заедно ще продължим да работим за всеки един човек и населено място. Защото сме отговорни. Защото сме можещи. Защото имаме уважението и доверието на международните ни партньори. Защото списъкът с успехите ни само за 14 години е няколко пъти по-дълъг от този на всичките ни опоненти взети заедно. Защото ние сме ГЕРБ. Честит рожден ден!”.

Continue Reading

Новини

Напредъкът по икономическите мерки в подкрепа на бизнеса беше отчетен на работно съвещание при премиера Борисов

Published

on

Положихме много усилия и за радост колегите от Европейския банков орган разрешиха българският бизнес да ползва този мораториум и да отложим плащането на лихви или главници по кредитите в следващите месеци, докато трае пандемията. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание в Министерския съвет с членове на правителството. Министърът на икономиката Лъчезар Борисов потвърди, че това е важна и очаквана мярка от бизнеса. „При предния път бизнесът разсрочи над 9 млрд. лв. свои кредити. Считам, че това е една от най-силните икономически мерки. Благодаря на колегите от БНБ, които бяха в комуникация с Европейския банков орган и се стигна до това решение. Към момента очакваме насоки съответните документи от Асоциацията на търговките банки, които да бъдат предоставени в БНБ за одобрение“, заяви още министърът на икономиката.

Министърът на финансите Кирил Ананиев изтъкна, че изключително много нараства доверието на световните и европейските финансови институции по отношение на България. „Тази година се случиха няколко неща, които за нас са чест и гордост, че се постигнаха“, отбеляза Ананиев. Той беше категоричен, че страната ни изпълнява ускорено всички мерки, поети като ангажимент, за да може по-бързо да се осъществи конвергенцията и да влезем в еврозоната. Министър Ананиев посочи още, че България прави най-добрата емисия на дълг за тази година. „2 милиарда и 500 милиона взехме заем при най-ниските нива на обслужване на дълга и това се призна от всички международни финансови институции. Освен, че влязохме в ERM II, знаете, че станахме член и на Банковия съюз – това също е едно голямо признание за България. И не на последно място ние участваме редовно в заседанията на Еврогрупата. Нашето мнение се чува от държавите членки на еврозоната – на всяко едно заседание на Еврогрупата присъства и министърът на финансите на Република България“, заяви още Ананиев.

В рамките на работното съвещание министърът на икономиката Лъчезар Борисов докладва също за напредъка по отношение на мярката за ликвидност на засегнатите сектори от противоепидемичните мерки, която се изпълнява с помощта на НАП. „Мярката е изключително бърза, кандидатства се в рамките на седмица и в кратки срокове средствата трябва да стигнат до бизнеса“, добави министър Борисов. Той потвърди също така, че отложената за кратко мярка за т.нар. големи малки компании с оборот над 500 000 лв. отново ще продължи и скоро ще бъде отворена.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев напомни, че тази вид подкрепа е с европейски средства и добави, че ще бъде осъществена чрез системата ИСУН, като целта е процедурата да бъде максимално олекотена и подкрепата да стигне бързо до компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията. Вицепремиерът напомни, че чрез Европейския социален фонд се оказва подкрепа и за заетите. „От началото на следващата година ще се продължи и с други мерки за активна подкрепа. Това не е причина ние да изоставяме основните си приоритети, ще продължим с инвестиционни мерки, които подпомагат компаниите да си подобряват материалната база, машинното оборудване. Още от началото на следващата година ще се въведат мерки в подкрепа на иновациите и авангардните научни изследвания“, заяви още вицепремиерът Томислав Дончев.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al