Националния печат

печат

„24 часа“

Президентът: Пратим ли армия за охрана на границата, ще има скандал с Турция

Идеята армията да бъде разположена на границата с Турция е недобра, неработеща и ще предизвика международни имиджови проблеми за България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след церемонията по водосвета на бойните знамена.

ГЕРБ пробва 2 в 1 наесен – местен вот и референдум

Ръководството на ГЕРБ сериозно клони към варианта местният вот през есента да се съчетае с референдум за изборните правила. Ето защо юристите на управляващата партия засега няма да пишат промени в кодекса на Мая Манолова, казаха пред „24 часа“ от централата на Бойко Борисов.

„Труд“

Прокуратурата взима 300 картини на Цветан Василев

300 ценни картини, собственост на банкера Цветан Василев ще бъдат прибрани от прокуратурата. 20 платна, сред които и творби на Златьо Бояджиев, Иван Мърквичка и Димитър Казаков-Нерон бяха изнесени вчера от трезора на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ) на площад „Гарибалди“.

Държавният дълг се повиши до 23,1% от БВП

Държавният дълг се е повишил до 23,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през ноември м.г. по данни на Министерството на финансите. Към този момент задълженията на страната са достигнали 9,59 млрд. евро (18,77 млрд. лв.). От тях близо 4 млрд. евро са вътрешен дълг, а външният e 5,57 млрд. евро.

„Сега“

Бумащината в НОИ остава въпреки електронния болничен лист

Широко рекламираното облекчение, според което от 1 януари лекарите подават по електронен път болничните листове в НОИ, се оказа пресилено. Работодателите ще продължават да носят на ръка в осигурителния институт куп други документи, които съпътстват болничните. Тази бюрокрация ще остане в сила поне още една година, установи проверка на „Сега“ . Още по-абсурдното е, че има изрично изискване една от декларациите да се подаде на електронен носител, а останалите документи – на хартия.

Държавният дълг се увеличава почти 2 пъти за 2 години

България губи едно от основните си икономически предимства в сравнение с повечето от останалите страни в ЕС – ниското ниво на държавния дълг. За 2 години – между края на 2013 и края на 2015 г., той почти ще се удвои в резултат на теглените през 2014 г. нови заеми и предвидените нови дългови емисии през тази година. Това става ясно от последния доклад за състоянието на държавния дълг, разпространен от Министерството на финансите вчера.

„Монитор“

Телевизори, таблети и дрехи поскъпват

Телевизори, таблети и телефони, както и готварски печки и климатици може да поскъпнат, ако цената на долара продължи да върви нагоре. В понеделник щатската валута достигна 9-годишен връх спрямо еврото, като европейската валута се разменяше за под 1,20 долара.

Германци реставрират „Св. Ал. Невски” 

Германски специалисти ще реставрират патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски”. Към момента документи с експертна оценка, план за работа и разбивки на дейностите на колективи, предвид спецификата на задачата, е подала само една фирма, която е и сериозен кандидат.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене