Мъжката секретарка на Доган му уредил 16,5 млн. лв. за ремонт на НДК през 2017 г., босът на “Галчев Инженеринг” му се отблагодарявал с купени гласове?

Скандал! Вижте тайния ортак от ОПГ-то на Джейхан Ибрямов. Защо медиите крият името на Николай Галчев?

Мъжката секретарка на Доган му уредил 16,5 млн. лв. за ремонт на НДК през 2017 г., босът на “Галчев Инженеринг” му се отблагодарявал с купени гласове?

 

На пук на всички подробности, които институциите изкараха през последната седмица около ОПГ-то на Джейхан Ибрямов, едно от най-знаковите имена в заверата остава удобно скрито. Това е строителният бос Николай Галчев (собственик на “Гарчев Инженеринг”), за когото от събраните в разследването сведения става ясно, че е имал ключова роля за организирането на купен вот както в област Благоевград, така и в останалите региони, в т.ч. и София, където строителните му бригади вършеят. Това заявиха наблюдатели на процесите около хората на Ахмед Доган.

 

По думите на участници от кухнята в разследването срещу Ибрямов, двамата с Галчев са поддържали интензивен контакт по телефона, най-вече в приложенията “Сигнал” и “Телеграм” през месеците август и септември, и точно по тази линия близостта им била документирана.

Взаимните им ангажименти обаче не били от вчера, а корените им се откриват още в края на 2016 и началото на 2017 г., когато дружеството “Галчев Инженеринг” лапна тлъста поръчка от над 16,5 млн. лв. за изграждане на система за сигурност във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС.

 

Това става ясно от обявление, в което за изпълнител за пряко договаряне е посочена „Галчев Инженеринг“ ЕООД. Дружеството към момента е ангажирано с друга поръчка – тази за реконструкцията на НДК. Как точно протича ремонта ще Ви разкажем в следващ материал, т.к. получихме потресаващи читателски сигнали, които трудно биха се побрали в една статия.

 

Днес обаче ще повдигнем завесата защо дружество с едни от най-колосалните борчове към държавната хазна се намърдва в поръчка, касаеща националната сигурност и то в знаков архитектурен обект, какъвто е НДК.

 

През 2017 г. ремонтът на Националния дворец на културата и по-специално изграждането на за изграждане на система за сигурност във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС, бяха възложени на “Галчев инженеринг” ЕООД. Не е случайно, че името хем е същото като на отдавна известната в бранша “Галчев инженеринг груп”, хем е различно. Причината е, че фирмата, която прочу пиринския строителен олигарх Николай Галчев, е изпаднала в огромни задължения към НАП и не само към данъчните. Двама съдии-изпълнители, които работят по случая, тъй като цели 56 подизпълнители си търсят неизплатени пари, имат справка от НАП от 2015 г., която показва 1 345 000 лв. задължения към онзи период.

 

И в двете фирми – онази, която ремонтира НДК и другата, която е завлякла държавата с близо 1,5 млн. лв., управител е съпругата на боса Николай Галчев – Марияна Василева Галчева, която е и собственик на “Галчев инженеринг” ЕООД.

 

Как лица, които са меко казано неизрядни към републиканския бюджет могат да се облажат с толкова апетитен договор от държавата е въпрос, на който “гладуващата” Биршен Ибрямова – съпруга на арестанта Джейхан, със сигурност има отговор. Въпреки, че за преки отговорници за конкурса тогава бяха посочени групата около Мирослав Боршош, истината е скрита зад стените на бившите Доганови сараи в Бояна, твърдят съвременници на процесите. Именно телефонно позвъняване от Ибрямов към тогавашния шеф на НДК Мирослав Боршош, към министъра на културата и най-вече към вицепремиера, отговарящ по онова време за европредседателството, са решили казуса в полза на строителния бос Галчев, кълнат се запознати.

 

Услугата, естествено не е била безплатна за семейство Ибрямови, тъкмо напротив. Не случайно въпреки, че стойността на ремонта не е надхвърляла 13,9 млн. лв., “Галчев Инженеринг” предлага оферта на цена от 16 549 998 лв. без ДДС, която е значително по-висока от предварително обявената стойност. И въпреки това се одобрява безпрекословно, защото заповедта идва лично от двете секретарки на Ахмед Доган – мъжката и женската, злословят критиците на “почетния земеделец”.

 

И това не е всичко, което Николай Галчев е успял да забърше покрай ортаклъка си с Джейхан Ибрямов. Медийни публикации в глобалната мрежа установяват, че „Галчев Инженеринг“ е оставила като след бомбардировка в Дупница сградата на Младежкия дом, която е с уникална висяща конструкция. Идеята бе Младежкият дом да бъде преобразен и да се превърне в исторически музей.

 

В този дупнишки карабатак основна роля играе синковецът на Николай Галчев – Любомир Галчев, подшушнаха негови съграждани. Младокът, за когото се знае, че е в тесни и топли връзки с крупна мутра – нарко контрабандист, се договорил с бившия кмет на града да получи сумата от 1,33 млн. лв., от които 786 780 лв. да идват от Европейския фонд за регионално развитие по програмата „Региони в растеж“. В последствие сумата набъбна до два и кусур милиона. С тези пари е трябвало Младежкият дом да се трансформира в градски исторически музей и в него да бъдат представени над 7 000 експоната. Вместо това, към днешна дата сградата е изтърбушена и опропастена. За сметка на това младокът щедро пилее присвоените кинти по леки жени и други забавления, присъщи на ъндърграунда, одумват го аверите му. За сметка на това в публичното пространство наследникът лъска имидж, четейки лекции пред бъдещи студенти по архитектура, вместо да пише обяснения в следствието.

 

Фирма „Галчев инженеринг“ взе поръчката за ремонта на Младежкия дом в Дупница. 

За целта трябваше да се  прави преустройство на вътрешните помещения, да се затворят външните тераси, които от години са сборище за гуляи. Поръчката за над 2 млн. лв. взе фирма „Галчев Инженеринг”, на място обаче работеха работници на Калин Георгиев от Дупница, предимно роми.

Проектът е на стойност 2 178 883 лв. Първата копка беше направена през април 2021 г. Тогава управителят на „Галчев инженеринг“ даде заявка преустройството да приключи за 6 месеца, които отдавна изтекоха.

На място, обаче се видя, че Младежкият дом все още е строителна площадка. Вътре са вдигани стени, с оглед идеята за обособяване на нови помещения, работено е по част от таваните, но работата е много далеч от завършването. Мястото е потънало в мръсотия и руини, само зарязаните каски напомнят, че е имало работници.

 

Как Николай Галчев и сина му Любомир компрометираха ремонтите на НДК, колко още пари откраднаха от скандалния договор и защо Лаура Кьовеши им вдигна мерника, очаквайте в следващо разследване по темата.

Източник: crimesbg.com

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search