Решено: Строежът на АМ „Струма“ през Кресна ще започне

В момента се изготвят технически проекти и са изплатени аванси за над 110 млн. лв., съобщиха от Министерство на регионалното развитие.

Не е ясно кога ще се стигне до разрешение за строеж и първа копка, но се знае, че трасето ще се строи от фирмите, с които служебният регионален министър Иван Шишков подписа договорите през март миналата година. През 2024 г. пък са подписани и допълнителни споразумения, за да се даде старт на проекта. Именно на основата им са изплатени и авансите. По този начин АПИ и МРРБ реално са процедирали проекта още докато се чака решението на Върховния административен съд (ВАС) за ОВОС-а на магистралата.

Въпреки многобройните опити на екоактивисти и природозащитници, които настояваха магистралата да не минава през Кресненското дефиле, лявото платно е част от Вариант Г.10.50, приет от правителството на ГЕРБ. При него е предвидено дясното – в посока от София към Кулата – да се реализира с модернизация на съществуващия път Е79 в пролома.Последните няколко правителства – и служебни, и редовни – заявяваха, че магистралата ще бъде изнесена от дефилето изцяло, като за целта през март тази година дори бе обявена поръчка за търсене на алтернативни маршрути. От ресорното ведомство коментираха за Economic.bg, че „в момента тръжната комисия работи по оценката на получените 10 предложения.“

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search