ЧОВЕКЪТ НА ВЪЛКА ВЛИЗА В СМОЛЯН? Горски октопод превзема“ Южно Централно Държавно Предприятие“! ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Иван Дивизиев окончателно аут екипа на ЮЗДП! Ще работи в Смолян!

Топ Преса е медията, която излови Вълка от бърлогата му!

Топ Преса е медията, която излови Вълка от бърлогата му!

Като паднеш от високо, най-боляло. Напомняме, че през април, бившият директор на ДГС Якоруда и Елешница Иван Дивизиев сдаде шефския пост в ДГС Искър! Поводът за „разжалването “ му беше  скандалът с незаконната сграда на Румен Гайтански- Вълка, която трябваше бъда бъде съборена. Дивизиев беше уличен в това, че не е оказал съдействие за изпълнение на съдебното решение за премахване на незаконна постройка на територията на стопанството. С негова заповед, издадена неправомерно, се ограничаваше преминаването на външни лица през територията на стопанството до 1 май, заради бременни кошути.

Това забави с три дни процеса по събаряне на незаконната сграда, построена от бизнесмена Румен Гайтански. Според източници в деня, когато служебните автомобили не са допуснати до влизане в стопанството, Дивизиев е бил в отпуск.

Никой не го е потърсил за съдействие и отмяна на заповедта, макар, че съгласно правилата тя не е била в нарушение. Щом има бременни животни забраната за достъп до стопанството е абсолютно забранена. От години се знае, че Димизиев се ползва с протуциите на сканделно известния благоевградски бизнесмен Велимир Магурев!

Кой е Велимир Магурев?

Велимир Магурев е доста известен в родния си Благоевград като собственик на първата заложна къща „Виги“, той бе подсъдим по 3 дела за измами с недвижими имоти, по които адвокат му беше бившият заместник-кмет на Петрич Илко Стоянов, после депутат от ИТН и бъдещ кандидат за кмет на областния център Благоевград.

Тогава Магурев получил условна присъда и конфискация на имуществото, но преди потвърждаване на присъдата и от софийските съдебни инстанции по жалбите на ощетени благоевградчани той напуснал Благоевград и се заселил във Варна, където се захванал с крупен бизнес.

През 2009 г. “БГ ЛЕНД КО“ се появи в списъка на участвалите в скандалните заменки на Държавната агенция по горите – тогава компанията на Магурев и Бончев придоби 20 000 кв.м в Каварна на цена 8.58 лв. на кв. м.

Бизнес въръзките на Магурев го вкарват в съдружие с други спорни фигури като Иван Ангелов- Градуса и Румен Гайтански- Вълка, и неговия човек Иван Дивизиев.

На 27 януари 2009 г. със заповед на съдения за корупция Стефан Юруков златни парцели на морето, за които по-рано са направени скандални заменки, стават собственост на Велимир Иванов Магурев в съсобственост с Димитър Славчов Джупаров. По това време Магурев вече има условна присъда за измами с недвижими имоти и конфискация на имущество. Втори наказателен процес му е повдигнат от друг съдебен състав в  Благоевградския районен съд по същите обвинения на 19 януари 2009 г.

При разследване на този случай обаче има интересна, но непряка връзка между историята и придобиването на 94 дка горски имот край резиденция Евксиноград до Варна от бившия зам.-министър на вътрешните работи в кабинета Костов Явор Хайтов на цена 28 лв. за кв. метър.По това време, Явор Хайтов е и шеф на борда на рафинерията за олио Бисер Олива, собственост на братята Иван и Лука Ангелови от Градус. От регистъра Дакси се вижда, че Ангелови, Велимир Магурев и Боян Ангелов Бончев са съсобственици във фирма Волф – Стара Загора, където са и Бисер Олива, и Градус.

Нещо повече – Велимир Магурев урежда в Разлог имотна сделка, при която той и фирма Волф стават собственици на два парцела – 20,294 дка и 21,427 дка, предназначени за застрояване.

Според  данни от медиите,  Велимир Магурев поддържал близки контакти с Иван Ангелов, собственик на фирма „Градус” и със сина му Ангел от години. Преди години триото спретнало супер далавера. Ангелов решил да купи на ниска цена тонове зърно, което били предвидено за изхранване на пилетата му.

Собствениците твърдяха, че ремонтът не изисква разрешение за строеж, но bTV показа архивни сателитни снимки, на които не се вижда постройка преди сградата. Главният архитект издаде заповед за събаряне.

Собствениците твърдяха, че ремонтът не изисква разрешение за строеж, но bTV показа архивни сателитни снимки, на които не се вижда постройка преди сградата. Главният архитект издаде заповед за събаряне.

Малко след това е извършена проверка от санитарния държавен контрол, която показала, че зърното е с много лошо качество и не става за храна на животни. По предписание на контролните органи житото трябвало да бъде унищожено, което водило след себе си до големи финансови загуби за Ангелов. Със съдействието на Магурев некачественото зърно било продадено по документи зад граница, а всъщност останало за вътрешния пазар. За капак тарикатите изтеглили и ДДС-то, с което ощетили държавата и увеличили печалбите си до няколко милиона лева./ Чрез свои фирми и обединения от такива, Магурев успява да усвои милиони от обществени поръчки и в община  Благоевград, по време на управлението на друг негов близък приятел Атанас Камбитов. Магурев участва активно и в изпълнението на поръчки по Програмата за енергийна ефективност, както чрез “Бг ленд ко” ООД, така и чрез няколко обединения.

Обединение „Кобека“ ДЗЗД, в което Магурев участва печели и поръчката за „Изграждане на Регионална система за управление на отпадъците, регион Благоевград, обслужваща общини Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево – I- ви етап“, срещу 19 098 738.28 лв.

 

 

 

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search