Образованието превърнало се в бизнес, долнопробен бизнес

Превърнало ли се е образуванието в долнопробен бизнес, свързан с „продажба“ на изпити и частни уроци?!

15 септември вече отмина,  и резонно се надигат отново въпросите около качеството на българското образование и дали държавата ни отделя достатъчно средства за него. Абсолютно съм убеден, че от 100 запитани и 100-те ще отговорят с „не“. Абсолютно прави са. Между другото темите „образование“, „медицина“ и „пенсии“ са най-използваните и популистки „дъвки“ от страна на политиците за последните 33 години. По тези теми всички се обединяват мощно при избори пледирайки за шоково увеличаване на средствата, а същевременно нацията ни става все по-неграмотна, все по-болна и с все повече бедстващи пенсионери.

Не ви ли се струва, че има нещо фундаментално сбъркано в обществото ни?

Ние от Топ Преса сме далеч от мисълта, че можем да направим  задълбочен анализ в рамките на един коментар,  но ще поемем риска да изразим  лично мнение по темата.

Образованието отдавна се е превърнало в долнопробен бизнес у нас, свързан с „продажба“ на изпити, частни уроци и научни степени. Да, точно така – не говорим за научно развойна дейност, а за долнопробен бизнес. Осъзнавайки, че много хора ще се засегнат от тази позиция, но по-скоро трябва да се засегнат от фактите, които могат да бъдат поднесени от източници по различни класации за качеството, което предлагат родните учебни заведения в сравнение с останалите държави. И само за сравнение – в класацията на топ 1000 най-добри университети в света попадат такива от Замбия, Мозамбик, Зимбабве и Гана. Още ли има хора, които се засягат от написаното? Нека разгледаме и така наречените, частни уроци.

 

Въртележката: класна стая, чин,  предмет, тест по предмета, 2ка на теста, следваща 2ка или 3ка по предмета, препоръка за частни уроци „при еди коя си“. Или: класна стая, чин, предмет, тест по предмета, 6ца, следващи 6ци, препоръка за частен урок „ имаш потенциал, но ако искаш да продължиш трябват допълнителни уроци, разбира се  при еди кой си“.

Частните уроци са процъфтяващ бизнес отдавна в Европа, но в последните години се забелязва изключително висок ръст на тази тенденция и в България.  Родители във Франция и Германия например харчат над 3 милиарда евро на година за допълнително обучение за децата си, сочи докладът на Европейския съюз по тази тема.

В по-голямата част на Европа тенденцията е еднаква, макар сумите да не са еднакво големи във всички страни,  тъй като родителите заделят все повече и повече средства, за да дадат на децата си допълнителна подготовка към иначе осигуреното от държавата образование, показва докладът на Европейския съюз. Като в  южна Европа, където държавната образователна система изостава от тези на север, има по- силна тенденция за допълнителни уроци.

Освен че подчертава големите суми, които се харчат за „сенчесто образование“, докладът акцентира върху това, че тенденцията задълбочава неравенствата в Европа, тъй като децата на по-богатите родители получават повече допълнителни уроци и създават разделения, които могат да имат дългосрочни социални последици.

„Сенчестото образование е достигнало такива мащаби, има такива силни последствия за социалното равенство, за икономиката, свързана с образованието, за работата на училищата и за живота на децата и семействата, че този въпрос не бива да бъде подминаван“, писал още отдавна Марк Брей, автор на доклада „Предизвикателството на сенчестото образование“.

60% от родителите смятат, че училищното обучение не гарантира усвояване на учебния материал.

А тъжната реалност…Образованието в България е  все по-недостъпно за деца на по  бедни семейства.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search