Днес е празникът на Банско

 

Днес е празникът на Банско! Честито на всички жители и гости на града. Под върховете на величествения Пирин , този ден носи със себе си гордост, радост и усещане за принадлежност. Пожелаваме здраве, просперитет и още много прекрасни мигове тук, където природата и традициите се преплитат по неповторим начин. Нека Банско продължава да процъфтява и да вдъхновява всички, които се докосват до неговата магия!

Банско е първото селище от Пиринския край, което получава своята независимост от турската власт. То се освобождава само, като в него влиза четата на Христо Чернопеев. Легендарният поет Пейо Яворов с прочувствено слово в църквата „Св. Троица“ обявява свободата.

По спомени на Кочо Молеров, Пейо Яворов не говори с патос, а тихо и приглушено, но след думите му „Долу фесовете. Вече сте свободни“, цялата църква се изпълва с ридания за всичките мъки и жертви, за спотаяваните сълзи през всичките тези векове.

Интересно е как историята се завъртва отново и отново. В създадената еуфория един от четниците взима камък и започва да кърти полумесеца, издялан на южния вход на храма, но е възпрян от насъбралите се хора с думите: „Недей, това е история“.

На 8 октомври се взима решение Банско да бъде обявен за град и околийски център.

И тази година Банско отбелязва своя празник с богата програма. Общината е организирала много събития, които продължават цяла седмица.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БАНСКАЛИИ!

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search