МЪЛНИЕНОСНО РАЗКРИТИЕ! До колко е радиоактивна минералната вода в Елешница?

Според „Уикипедия“ през 1988 г. в България работят 47 уранови мини, с общ добив от 662 тона за съответната година, което е било 1,5% от световния добив. През 1992 г. добивът на уран в България е преустановен като „икономически неизгоден“. Към 2014 г. доказаните запаси уран на територията на България се равняват на 35 374 тона. Най-големите находища са Бухово, Симитли, Елешница, Момино, Белозем, Симеоновград и Смолян.

Село Елешница се намира в точката, където се срещат Рила, Пирин и Родопите в долината на река Златарица. Намира се на 16 км от курорта Банско.

В района на село Елешница има общо 4 минерални извора с различен състав на водата и температура между 20°С и 70°С градуса.

Минералните извори в с. Елешница се различават по химичен състав от останалите наоколо извори по това, че съдържат аргон. Благодарение на него водата оказва благоприятно въздействие върху различни белодробни заболявания, ако се прилага чрез инхалация.

Това е възможно, тъй като температурата на водата на минералните извори в Елешница е 36°С. Дебитът му е 18 л/сек, а водата се характеризира с висока чистота и не съдържа нитрати, нитрити и амониеви йони.Минералните води са прекрасно природно богатство, такива са и лековитите води в Елешница, но защо полуляризирайки ги, не се споменава нищо за все още съществуващите находки на уран, се питат притеснени запознати.

Добавят още, че през 2017г. бившият завод „Звезда” край Елешница е единственият обект в страната, където се преработвали радиоактивни смоли и се добивало все още уран. Полученият уранов концентрат е бил в малки количества, казали тогава от ръководството на обекта, но така и  не уточнили колко точно. Уранът се изкупувал от чуждестранни фирми, а процесът се контролирал от български и международни институции.

През 80-те години на миналия век именно Елешница  са добивани две трети от целия уран в страната. Преработването на  опасни радиоактивни смоли, появили се на места след затварянето на урановите мини, сериозно тревожат жителите и туристите, които ходят там за да посетят лековитите извори.

Уранът е открит още през 18 век от германския химик Мартин Клапрот. Радиоактивният елемент се среща в цялата заобикаляща ни среда, но в много малки количества, които учените наричат „следи“. Тези следи можем да открием най-вече в скалите, в почвата и във водоизточниците.

 

А с  течение на годините разрушително въздействие на урана върху човешкото здраве довежда до  тежки увреждания и заболявания.

 

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search