Проф. Чуков със страховита прогноза! Този ход на Иран издава всичко

Според известния арабист сблъсъкът не е само двустранен, а вече в него е ангажиран целият свят

„Струва ми се, че този път – в сравнение с април месец, имаше по-големи пропуски на „Железният купол“ на Израел. Видяхме огромни кратери в различни части на страната“.

Това коментира в ефира на bTV арабистът професор Владимир Чуков, след като Иран изстреля ракети към Израел.

„Сценарият се повтаря, но с влошени показатели. Вероятно този път от Израел няма да бъде изстреляна само една ракета. Отговорът ще бъде по-различен – най-вероятно ще има изненади, които да докажат, че няма място в Иран, което да е недосегаемо“ заяви проф. Чуков.

„Голямата битка с Иран има своята динамика, своя автономия. За съжаление такива са реалностите, макар и сглобени в три отделни плоскости. Сблъсъкът е не само двустранен, това е ангажиране на целия свят, коментира арабистът.

Свирепото отмъщение на Иран заради Насрала

На 1 октомври 2024 г. Иран изстреля около 180 балистични ракети към Израел, в рамките на мащабна атака, която се случи на фона на нарастващо напрежение в региона.

Според източници, атаката е била ответна реакция за убийството на ключови лидери на „Хизбулла“ и Иранската революционна гвардия, включително Хасан Насрала и генерал Аббас Нилфорушан, по време на израелски въздушни удари в Ливан. Ударът засегна няколко района в Израел, а сирени се чуха в градове като Тел Авив и Йерусалим​.

Израелският отбранителен щит „Железен купол“ успя да прихване по-голямата част от ракетите, предотвратявайки значителни щети. Въпреки това, някои ракети нанесоха щети на инфраструктурата, включително в градове като Беер Шева и Гедера.

Летището „Бен Гурион“ временно спря полетите, а хората бяха инструктирани да се укрият в бомбоубежища​, информират The Jerusalem Post и Jewish Telegraphic Agency.

Тази атака предизвика сериозни международни реакции, като САЩ предупредиха Иран за „сериозни последици“, ако конфликтът продължи да се разраства. Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще отговори решително на тази провокация, като се очаква нови удари срещу ирански цели в региона, пише​ WTTW News.

Кървав терор в Тел Авив със стрелба и намушкване, има убити и ранени ВИДЕО 18+

Реакцията на Техеран дойде след началото на сухопътната офанзива на Израел срещу „Хизбула“ в Южен Ливан.

По думите на проф. Чуков снощи сме видели директна битка в небето.

„Тези хиперзвукови ракети са чувствително по-неуязвими в сравнение с това, което видяхме – дронове, сваляни на килограм от противовъздушната отбрана (ПВО) на Израел. Включиха се и ПВО на САЩ – изстреляни са 12 ракети, французите също са се включили, както и йорданската ПВО – но без да го признава‘, коментира експертът.

blitz.bg

{{ reviewsOverall }} / 5 Users (0 votes)
Rating0
What people say... Leave your rating
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Leave your rating

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search