Ремонт на пътя до СПА село в Кресненско с 3,5 милиона

С първа копка бе даден старт на ремонта на пътя от общинския център Кресна до село Горна Брезница, прочуто със своите минерални извори.

Преди това бе отслужен тържествен водосвет в присъствието на кмета на община Кресна – Николай Георгиев, както и на ръководството на местната власт.

Рехабилитацията на общинския път бе сред приоритетите на кмета и екипа му. Мащабната инвестиция ще подобри значително комуникационната свързаност на село Горна Брезница с общинския център и ще подкрепи с адекватна инфраструктура инвестициите в балнео и селски туризъм, които са в процес на реализация или предстоят да се осъществят в селото.

Проектът се финансира от Програма за развитие на селските райони. Безвъзмездната финансова помощ е в максимален размер 2 915 094,44 лева без ДДС, което е 3 498 113,33 лева с ДДС. Срокът за изпълнение е до 15 септември 2025 г. През последните години село Горна Брезница се утвърждава все повече като предпочитана туристическа дестинация за гости от цялата страна.

Причината за това е изключителното съчетание на природни дадености, минерални извори и пословичното гостоприемство на местните хора. Всичко това е отлична база за развитието на населеното място. Обновяването на шосето ще позволи на туристите комфортно пътуване и ще подобри значително качеството на техния престой в курортното селище, което се превръща в СПА столицата на региона.

През август 2023 г. Община Кресна сключи осемгодишен договор с частна фирма за стопанисването на единия минерален извор в селото и за изграждане на малък хотелски комплекс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене