Граничен полицай Сл. Бисеров от Гоце Делчев с награда от министър В. Вучков на тържествена церемония за „Полицай на годината 2014“

_thumb (1)

Полицай Славей Бисеров от първа група „Охрана на държавната граница“ на ГПУ – Гоце Делчев към РДГП – Смолян получи индивидуална награда от министъра на вътрешните работи В. Вучков на тържествена церемония за връчване на наградите „Полицай на годината 2014 “ . На 15 март миналата година Бисеров ръководил гранично-полицейски наряд на ГКПП – Илинден. При допълнителна проверка на румънски товарен автомобил, пътуващ от Гърция за Румъния, между декларираната стока граничният полицай установява скрита в кашони пресована суха тревиста маса. В превозното средство са открити и задържани общо 602 килограма канабис.Днес се проведе 21-ата церемония „Полицай на годината” отличените за високи професионални постижения. Старши разследващ полицай Димитър Замфиров и служителите на РДГП – Елхово са носители на големите награди

Служителите на МВР по своя професионален дълг са призвани да се изправят пред трудности, било свързани с противодействие на престъпността, било по време на природни бедствия. Това заяви министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на церемонията по връчване на наградите . Четири индивидуални, четири колективни, две поощрителни награди, както и специална награда за граждански принос към работата на полицията бяха връчени на 21-ото издание „Полицай на годината”. Церемонията е съвместна инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация „Доверие и закрила“. Тя поощрява полицейските служители и колективи, проявили висок професионализъм и постигнали значими успехи в противодействието на престъпността, опазването на вътрешния ред и гарантирането на сигурността на българските граждани. Изборът на победителите в отделните категории е направен от специална комисия, след обсъждане на всяка една от постъпилите от столицата и страната кандидатура.

Носител на голямата индивидуална награда „Полицай на годината 2014” е старши разследващ полицай Димитър Замфиров от отдел “Разследване на тежката престъпност” при дирекция “Разследване” на ГД “Криминална полиция”. Служителите на РДГП – Елхово при ГД „Гранична полиция“ станаха носители на голямата колективна награда. Тя е и признание за всички командировани служители от страната, които участваха в многоетапната специализирана полицейска операция на държавната граница. Призът е в памет на старши полицай Асен Асенов от ГДГП, който загина при изпълнение на служебния си дълг на 26 декември м.г.

Специалната награда за граждански принос към работата на полицията получи Стефан Русев от Сливен, благодарение на когото бяха спасени три деца, изгубили се в планината.

Наградите в отделните категории бяха връчени от министър Веселин Вучков, заместник-министрите на вътрешните работи Цвятко Георгиев и Филип Гунев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместникът му Георги Костов, както и директорите на главните дирекции „Криминална полиция”, „Охранителна полиция”, „Пожарна безопасност и защита на населението” – Константин Титянов, Тодор Гребенаров и Николай Николов, и Милен Пенев – заместник-директор на ГД „Гранична полиция”. Поощрителната колективна награда връчи председателят на фондация „Доверие и закрила” Христо Друмев.

Носители на приза „Полицай на годината 2014”

Индивидуални награди: 

1. Старши разследващ полицай Димитър Замфиров от отдел “Разследване на тежката престъпност” при Дирекция “Разследване” на ГД “Криминална полиция”. По водени от него дела са задържани 46 души. Тазгодишният приз той получава за проведено успешно разследване и разкриване на организирана престъпна група от четирима души, извършила множество магистрални грабежи. Негово дело е установяването на сложната структура на престъпна група от 15 души, занимавала се с грабежи и убийства. Димитър Замфиров участва в разкриването и привличане към наказателна отговорност на извършител на поръчково убийство на бизнесмен от Своге. Разследващият полицай е приключил досъдебни производства срещу организатори и членове на организирани престъпни групи за производство и разпространение на наркотици.

2. Полицейски инспектор Виктор Празов от група „Бързо реагиране“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Пловдив. На 7 април миналата година, при обход в пловдивския квартал „Коматево“, той забелязва съмнителното поведение на двама мъже и предприема проверка. В единият от тях открива плик с марихуана, а в последствие в дома му – 150 грама хероин, везна, газови пистолети, преправени в бойни, с боеприпаси за тях. Месец по-късно инспектор Празов участва в задържането на барикадирал се в дома си психично болен мъж. При проведена съвместна операция със служители на Специализираният отряд за борба с тероризма и ГД „Криминална полиция“ той взема участие в залавянето на особено опасни криминално проявени лица.

3. Живко Даскалов – началник на група „Противодействие на престъпления против личността и трафик на хора“ при отдел „Криминална полиция“ в ОДМВР – Бургас. По горещи следи Живко Даскалов и колегите му установяват и задържат извършител на грабеж и на убийство на дистрибутор на хранителни стоки в Бургас. С прякото негово участие през лятото на изминалата година са разкрити организаторите на престъпна схема, занимавали се със сводничество. Под негово ръководство е установен по безспорен начин извършителят на тежко криминално престъпление в сeло Невестино.

Колективни награди:

1. Служителите на РДГП – Елхово при ГД „Гранична полиция“. Наградата се връчва за цялостния им принос в противодействието на незаконния миграционен натиск по българо-турската граница. През цялата 2014 година оперативната обстановка по държавната граница с Турция бe усложнена и динамична, а опитите за незаконно преминаване в България на големи групи от граждани на трети страни бяха ежедневие. В регионалната дирекция бяха предприети адекватни организационни и охранителни мерки за противодействие на засиления миграционен натиск. Колективната награда е и за всички командировани служители от страната, които участваха в многоетапната специализирана полицейска операция на държавната граница. Тя е и в памет на старши полицай Асен Асенов от Гранична полиция, който загина при изпълнение на служебния си дълг на 26 декември край село Горно Ябълково.

2. Служителите на Дирекция „Жандармерия“ при ГД „Охранителна полиция“. През годината те участваха в множество операции за противодействие на престъпленията срещу български и чуждестранни граждани по главните пътища на страната, в осигуряване безопасността на гражданите в малките населени места, в опазването на селскостопанската продукция от престъпни посегателства, в обезпечаването на сигурността и обществения ред в курортнитекомплекси и селища през активния туристически сезони. Те бяха ангажирани и с опазване на обществения ред в районите на центровете за настаняване на бежанци.

3. Служителите от сектор „Грабежи“ към отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР. През годината те разкриха случаи на тежки и със сериозен обществен отзвук криминални престъпления, извършени в София, сред които и въоръжени грабежи с отнети сериозни парични суми. Задържаха извършител на седем престъпни посегателства, който вече е обвиняем. С неуморния си труд и ефективна работа, криминалистите от сектора постигнаха намаление на грабежите в столицата с приблизително една четвърт.

4. Служители на сектор „Противодействие на престъпления против личността“, отдел „Криминална полиция“ при ГД “Криминална полиция”. Благодарение на усилията им беше разкрито убийство, извършено през далечната 1999 година. В резултат на работата им трима души са с повдигнати обвинения по случая. След поредица жалби за различни престъпни посегателства и огромна по обем работа, криминалистите разкриха и задържаха членовете на организирана престъпна група, действала на територията на Врачанска област. Повдигнати са обвинения за изнудване, закани за убийство, телесни повреди. През цялата година служителите от сектора оказваха ценна практическа помощ на свои колеги от СДВР и ОДМВР в страната при разкриване на тежки криминални престъпления.

Поощрителни награди:

Индивидуална поощрителна награда „Полицай на годината 2014“ – старши полицай Галин Петков., водач на автомобил в група „Охрана на обекти“ в Зонално жандармерийско управление – Бургас при ГД “Охранителна полиция”. През юли и август миналата година той е командирован в курортен комплекс Слънчев бряг. За този кратък период от време той е засякъл 19 души, притежаващи наркотични вещества. Участвал е в установяването на извършител на грабеж от чужда гражданка. През годината е задържал трима души, обявени за общодържавно издирване, допринесъл е за извеждането от анонимност на лица от криминалния контингент.

Колективна поощрителна награда „Полицай на годината 2014“ – служителите от отдел „Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода“ при ГД “Криминална полиция”. Те изпълняват своите функционални задължения в места за лишаване от свобода, разположени на територията на 11 областни дирекции на МВР. При проведени множество полицейски операции и целенасочени действия за противодействие на престъпни прояви и нарушения, служителите предотвратиха внасяне на забранени предмети в обектите, разкриха опити за предаване и изпращане на наркотични вещества на лишени от свобода, попречиха на намерения за отклоняване от изтърпяване на наказания.

Награда за граждански принос

Стефан Русев от Сливен. На 14 декември м.г. научава от полицейски пост за изгубили се при излет в планинската местност “Карандила” над Сливен три малки деца. Решава да се отклони от обичайния си маршрут и след известно време успява да ги открие премръзнали и уплашени, встрани от познатите пътеки. Подава сигнал на телефон 112 и ориентира спасителния екип. Така, продължилата 12 часа спасителна операция завършва с щастлив край.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене