Припомняме че през 2016 година Иван Давидков изненадващо бил обявен за личност на годината в Благоевград в категория бизнес и предприемачество. Той е собственик на „ЕКО БОТЪЛС“ ЕООД.

СЛУХ В БЛАГОЕВГРАД! Яйцето се покри заради фалит?

През лятото на тази година, без право на обжалване, ВАС спряло кранчето на МВЕЦ-а на Ив. Давидков-Яйцето, който от 4 г. работел незаконно.

Благоевградският бизнесмен Иван Давидков-Яйцето се простил завинаги с мечтата си да произвежда електричество от Ощавска река, където има МВЕЦ. През лятото, той загубил окончателно делото във Върховен административен съд, с което се е надявал да отмени отказа на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” да му продължи разрешителното за водовземане.

Припомняме, че  фирмата на Давидков „Електро Инвест БГ“ ЕООД става титуляр на разрешително за водовземане от повърхностни води с цел производство на електрическа енергия на 13.03.2013 г. То е било със срок на действие до 03.09.2020 г. След изтичането му Давидков искал от дирекцията удължаване срока на разрешителното, но получил отказ. Причината била, че през март 2021 г.  там  е обявена защитена зона „Кресна Илинденци“, а мястото за водовземане за нуждите на МВЕЦ-а попада в нея. Това бил и доводът на Административен съд – Благоевград да остави в сила отказа на БДЗБР.

Пред ВАС защитата на бизнесмена била изградена около тезата, че дейностите по водовземане не могат да се отразят по никакъв начин неблагоприятно на околната среда, както и че в зоната няма местообитания и биологични видове, за които поддържането на водите е важен фактор, но магистратите  отказали да вземат под внимание тези съображения.

„. Решението на ВАС е влязло е  сила  още тогава и според разпореждането на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” от началото на годината Иван Давидков вече можел да започне демонтаж на МВЕЦ-а си, който всъщност от 2020 г. работел незаконно. В противен случай законът предвиждал  дирекцията да изпрати багер на Ощавска река, за да събори съоръжението, а после да представи за осребряване сметката на Давидков.

По- рано тази година се заговорило, че Благоевградският бизнесмен , Иван Давидков отново искал да купи земята под бившата фабрика за кожени чанти „Бодрост“, която придобил преди време от частен съдия-изпълнител чрез фирмата си „Металком Инвест“ ЕООД. ОбС вече имало едно решение за разрешаване на сделката за терена на ул. „Д. Груев“ 4, който е бил с площ от 485 кв.м. То било прието с гласовете на 31 съветници в края на юни 2022 г., като първоначалната оценка на земята бе  94 940 лв. без ДДС, но членовете на Икономическата комисия протестирали и поискали да се възложи отново оценка на друг оценител.

Припомняме че през 2016 година Иван Давидков изненадващо бил обявен за личност на годината в Благоевград в категория бизнес и предприемачество. Той е собственик на „ЕКО БОТЪЛС“ ЕООД.

Фирмата се занимава с бутилиране на трапезна вода „PREDELA“. Една от най-предпочитаните в Югозапада. Фирмата произвежда още газирани напитки “Serino” и негазирани напитки „Олимпия“. След това се заформил слух, че Давидков не искал да се занимава повече с бизнес в Благоевград.

Основният слух, който обикаля от години, че „Яйцето“ ще напусне Благоевград  е бил заради фактът, че Давидков не можел да се разбере с управлението на местната власт, както и че бил пред фалит. ВЕЦ -ът както и целият му бизнес бил в рецете на влиятелен олигарх, на който той бил поставено лице, а от скоро олигархът е снел доверието си от него заради непочтаност.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене