В музея в Благоевград е подредена изложба, посветена на 130 години от учредяване на Неврокопска епархия и 180 години от освещаването на храм „Въведение Богородично“

В Регионалния исторически музей в Благоевград тази вечер бе открита изложба „Християнски ценности от фонда на РИМ – Благоевград“, посветена на 130 години от учредяването на Неврокопска епархия и 180 години от освещаване на храм „Въведение Богородично“ в стария квартал на града.

И двете събития са знакови за историята на града и региона ни, каза за БТА уредникът в отдел „Българските земи XV – началото на XX в.“ в музея д-р Елена Александрова. В експозицията може да се види част от църковното одеяние на първия Неврокопски митрополит Иларион, както и свещеническо одеяние, подарено на музея през 2004 г. от църковното настоятелство на храм „Въведение Богородично“. Изключително ценна е църковната утвар, представена в изложбата, подарена през 1864 г. на храма в града от руска делегация, идваща от Света гора, разказа д-р Александрова. Тя посочи, че в експозицията са представени за първи път и икони от художествения фонд на музея, които датират поне от 19 век, възможно е да са и по-стари.

Изложбата показва малка част от огромното богатство, с което разполага в своя фонд по тази тема РИМ – Благоевград, разказа още уредникът в музея. Тя допълни, че богослужебните книги, подредени в изложбата, също се показват за първи път.

Изложбата е първото от поредица събития, които ще се случат в града ни във връзка с тези годишнини, допълни д-р Александрова. Заедно с църковното настоятелство на храм „Въведение Богородично“ се подготвят различни събития и в музея. В гр. Гоце Делчев предстои научна конференция, посветена на 130 години от основаването на Неврокопска епархия, каза още тя.БТА/Десислава Велкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене