Зам. министърът на образованието Е. Лазарова: Предстоящото измерване по природни науки не е изпит, няма да е върху конкретен учебен материал, учители, родители и ученици няма от какво да се притесняват

„Деветокласниците ще бъдат равнопоставени при предстоящото измерване на уменията в областта на природните науки. Родителите, учителите и учениците няма за какво да се притесняват“, това заяви пред „Струма“ зам. министърът на образованието Емилия Лазарова.

Както е известно, преди дни, по време на Отраслов съвет, министърът на образованието съобщи, че на датите 14 и 15 октомври е планирано да се проведе въпросното измерване, включващо практически задачи по формата на PISA /Programme for Intarnational Student Assessment/, която чрез международно стандартизирано оценяване на 15-годишните ученици цели да сравни качеството на образованието в отделните държави. Тестът се провежда през периоди от три години, като обхваща три познавателни области: четене, математика и природни науки.

Последното изследване бе през 2022 г. /като бе отложено с една година заради пандемията от Ковид-19/.

Резултатите показаха, че 54% от българските деветокласници са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53% от тях нямат елементарни четивни умения, а 48% са с драстични дефицити по природни науки. Тези резултати са сред най-слабите, наблюдавани някога и при трите предмета. България е на последно място по математика в ЕС и на предпоследно по четене и природни науки.

Това предизвика множество коментари за провежданата образователна реформа в страната ни. Имаше изказвания за това как вече 22 години България подминава ясния знак, че образователната ни система не работи и пропилява поколение след поколение ученици.

Следвайки цикличността от 3 години, следващото изследване PISA ще е през 2025 г. и всъщност предстоящото измерване е един вид подготовка.

По време на Отрасловия съвет министър Цоков съобщи, че въпросното измерване  няма да е външно оценяване и за да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се вписват вместо текуща оценка от входно ниво. Един от основните въпроси, който си задават и учители, и родители, е как деветокласниците ще бъдат равнопоставени, при положение че има разлика в самите учебни планове, по които се обучават учениците.

Така например в паралелките с интензивно изучаване на чужд език, каквито има в Езиковата, Математическата гимназия, НХГ и в редица други училища, в 8 клас не се учат природни науки. В момента деветокласниците правят  преговор на изчуваното по химия, физика, биология… в 7 клас, като през първия учебен срок ще изучават материал за 8 клас, а втория срок за 9-и.

Репортер на „Струма“ сподели опасенията на родители и учители със зам. министъра на образованието Емилия Лазарова, която бе официален гост на откриването на академичната година в Югозападния университет. От опита си на директор в гимназия в София, Е. Лазарова предугади въпроса още при въведението по темата.

„Почти се сещам какво ще ме питате. Разбира се, че учениците ще бъдат равнопоставени. Идеята е да се видят  компетентностите им, а те не са обвързани с конкретен учебен материал, например от миналата година /б.р. 8 клас/”, каза Е. Лазарова и допълни, че целта на предстоящото измерване е деветокласниците да се явят в такава среда, да видят какви са задачите и да опитат да ги изпълнят, а също така и учителите да имат яснота какви ще са задачите, как ще се оценява.

„Това не е изпит, нито класическо входно ниво върху конкретно учебно съдържание. Учителите, родителите, учениците няма от какво да се притесняват“, заключи зам. министърът.

Засега не е ясно или поне публично не е обявено дали всички, или определен брой училища с деветокласници  ще бъдат включени в измерването по природни науки. Това, което се знае, е, че PISA 2025 ще акцентира на теми като „Енергия“, „Зелена енергия“, „Парников ефект“(CO2 и метан CH4, радиационен баланс на атмосферата), „Озонова дупка“, „Рециклиране“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене