Логодаждани излизат на протест, ако селото остане без пешеходна пътека

Един сериозен проблем за жителите и гостите на благоевградското село Логодаж уж бе напът да се разреши, но уви. От години местните хора настояват за вземането на мерки срещу преминаващите с висока скорост тирове и леки коли през населеното място. Искането им бе за изграждане на пешеходна пътека в центъра на селото, където се намира магазинът.

Преди време те получили уверение, че в новия проект за ремонта на шосето е включена и тази толкова чакана „зебра“. Но сега от Областното пътно управление в Благоевград охладиха радостта на жителите на населеното място. „Проблемът е, че там, където искат да е пешеходната пътека, това няма как да стане. Причината е, че и от двете страни само на 30-40 метра има завои. Това пречи на видимостта на шофьорите. Дори и да се движат с 40-50 км в час, има голям риск да се стигне до пътни инциденти, защото няма достатъчно отстояние и време да спрат преди пешеходната пътека“, казаха от ОПУ – Благоевград.

Това е категоричната позиция и на ОДМВР. От Община Благоевград пък отправили искане за пешеходни пътеки само в селата Зелен дол и Селище, където те вече са изградени, но не и за такава в село Логодаж. „Това са оправдания. В село Селище е абсолютно същото – има два завоя, а по средата е пешеходната пътека, това нещо често може да се види и в Благоевград. Готови сме на протестни действия – ще затворим международния път, докато не ни чуят“, предупреди кметът на Логодаж – Пламен Червенков.

Селото е на пътя за границата със Северна Македония. Всеки ден оттук минават стотици камиони, автомобили и автобуси, които пътуват от и към ГКПП-Станке Лисичково. Разрешената скорост за преминаване на МПС-та през селището е 50 километра в час. Проблемът е, че много шофьори не я спазват и някои буквално летят през селото с над 100 километра в час.

Повечето от хората са над 70 години и не могат понякога да пресекат улицата заради засиления трафик и високата скорост на моторните превозни средства. В Логодаж има поставени и две изкуствени неравности, известни като „легнали полицаи“, срещу високата скорост – на входа на селото откъм Благоевград и 100 метра след центъра в посока на границата със Северна Македония./Илинден прес

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене