Най-успешният български гимнастик Й. Йовчев вече е преподавател в ЮЗУ

В катедра „Спорт“ посрещнаха 30 първокурсници, сред които 3-ма бесарабски българи от Украйна, футболист от Северна Македония… нападателката на „Пирин Лейдис” Ани Данаилова стана курсов отговорник.

Най-успешният български гимнастик Йордан Йовчев става част от академичния състав на Югозападния университет в Благоевград. Новината съобщиха от катедра „Спорт“ към Факултета по обществено здраве, здравни грижи и спорт, където четирикратният олимпийски медалист и двоен световен шампион е назначен на основен трудов договор. Именно с цел студентите да черпят опит и знания от изявени личности от практиката, преподаватели в основното звено са и селекционерът на женския национален отбор по борба Петър Касабов, както и заслужилият майстор на спорта, носител на световната купа по самбо от 1982 г., Иван Парасков.

„Не става въпрос просто за привличане на хора от практиката, а за изявените личности и спортисти“, коментира ръководителят на катедра „Спорт“ доц. Даниела Лекина.

След официалното откриване на новата академична година новопостъпилите студенти изпълниха зала 207, където бяха приветствани от декана доц. Миглена Симонска. Тя представи своите заместници в лицето на доц. Мариела Филипова и доц. Росица Дойновска, ръководителите на 6-те катедри „Логопедия“, „Кинезитерапия“, „Медико-социални науки“, „Здравни грижи“, „Спорт“, „Анатомия и физиология“ и специалностите.

„Това, което ще получите като ниво на знания, умения и навици, които ще придобиете, ще ви помогне веднага да можете да започнете работа и да не се колебаете, когато завършите. За нас е гордост, че имаме студенти, реализирали се на всички континенти – в Австралия, САЩ, Канада, в Азия, в европейските държави… Това всъщност е атестат, че ние предоставяме едно наистина много високо ниво на обучение по всичките специалности“, каза на първокурсниците доц. Симонска и ги поздрави за направения избор, още повече че всички специалности са свързани с грижа за здравето на хората и подобряване качеството на живот.

Последваха и срещи на първокурсниците с преподавателите им, като в зала 207 останаха 40-те новоприети медицински сестри и 20 акушерки, а ръководителят на Катедрата по здравни грижи доц. Дойновска сподели, че 100% са изпълнили план-приема си. Попълнени са и всички – общо 30 бройки по държавна поръчка в специалност „Спорт“, като за поредна година „под чертата“ остават към 10 кандидати, желаещи да се обучават за треньор по вид спорт.

Доц. Лекина представи част от академичния състав, след което първокурсниците останаха с курсовия си ръководител, специалиста по футбол гл. ас. Георги Иванов. Първият „урок” бе свързан с това как студентите да влязат в сайта на ЮЗУ и да следят седмичната си програма по дати и групи. Също така всеки един от присъстващите се представи.

По-голяма част от  първокурсниците са футболисти, но не липсват и борци, гимнастичка, плувци…Че наред с плуването другата му голяма страст е историята и е кандидатствал в Пловдивския университет, разказа абитуриентът на Спортното училище в Сандански Димитър.

За избора си да се обучават в Югозападния университет споделиха и тримата бесарабски българи от Украйна – лекоатлетът Анатолий, футболистът Александър и борецът Анатолий, а редом до тях бе и Никола от Северна Македония, който също се занимава с футбол. За курсов отговорник бе излъчена възпитаничката на НХГ, нападателката на „Пирин Лейдис“ Ани Данаилова, която ще е връзката между студенти и преподаватели.

Като част от „опознавателната програма“ гл. ас. Г. Иванов разведе и показа на първокурсниците впечатляващата спортна база на ЮЗУ „Н. Рилски“.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене