Долно Дряново се обособи като зона за добив на гнайси!

На 1 км от гърменското с. Крушево и на 0,9 км от с. Долно Дряново стартира нова 35-годишна концесия за добив на гнайси. Инвестиционното намерение на „Булстон-3“ ООД за добив и първична преработка на скално-облицовъчни материали от находище „Кюмк“ в землището на двете гърменски села вчера постъпи в РИОСВ – Благоевград и според процедурата в следващия месец екоинспекцията ще приема становища, мнения или възражения от заинтересовани лица.

Площта на находището е 40,5 дка, но заедно с допълнителните територии около него общата площ става 61,9 дка. Всички засегнати територии са горски фонд – държавна собственост. Плановете на инвеститора са да добива от находище „Кюмк“ по 5000 куб.м годишно гнайси, като максималната дълбочина, на която ще се дълбае, е 12 м под повърхността.

Способът за добив, който ще се използва, е открит, безвзривен и кариерен. „Булстон-3“ ООД подписа договор с Министерството на енергетиката през 2022 г. за 2-годишно проучване, в което трябваше да вложи минимум 31 000 лв. Според геоложкия доклад то е установило достатъчно полезни изкопаеми, които ще стигнат за периода на концесията. Фирмата е регистрирана в с. Долно Дряново с код на икономическа дейност „Добив на строителни и декоративни скални материали, варовик, суров гипс, креда, доломит и шисти“.

Това е поредната концесия в общината за добив на гнайси. От няколко години тук работят „Стоун Филе“ ООД, което разработва находище Ореше в землището на едноименното село, „Дес-М“ ЕООД разработва находище „Раденка“ на с. Крушево, „Атила Строй инвест“ ЕООД вади гнайси от находище „Брановица“, намиращо се на 1 км от с. Крушево и на 1,6 км от Долно Дряново, ав находище „Айселана” се добиват гнайсошисти от благоевградската фирма „Гейт” ЕООД.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене