Проектът за новата канализация на Южната дъга влиза за обсъждане на сесията на ОбС – Сандански

Проектът за изграждането на 7 шахти и нова канализационна мрежа на новоизграждащия се път Южна дъга в землището на с. Поленица получи „зелена светлина“ по време на Председателския съвет на ОбС – Сандански и ще бъде включен в проектодневния ред на сесията на 24 септември.

На заседанието бяха собственикът на имотите Димитър Рошков, който е предоставил инвестиционното си намерение пред съветниците, изпълнителят на проекта Андон Червенков и зам. кметът по строителството Благой Дончев.

Стана известно, че инвеститорът Д. Рошков ще изгради за негова сметка шахтите и новата канализация. По груби изчисления инвестицията ще бъде над 100 000 лв., след това канализацията ще бъде предоставена за безвъзмездно ползване от община Сандански.

Бизнесменът А. Червенков сподели, че няма да има проблем за изграждането на Южна дъга, ако има забавяне, ще бъде в рамките на месец-два. Той даде уверение, че с инвеститора ще изготвят предварителен договор, който ще бъде предоставен за обсъждане и разглеждане на предстоящото заседание. Срокът за изпълнение на пътя Южна дъга е 360 дни, а срокът за изграждане на канализационните шахти е 120 дни. Предстои да се стигне и до споразумение между инвеститора и А. Червенков дали фирмата му ще изпълни проекта, което ще стане в близките дни.

Другият инфраструктурен проект на община Сандански по изграждане на улица „Райски път“ преди месец също бе стопиран от част от съветниците. С гласовете на 7 от общо 12 председатели на ПК бе гласувано той да бъде включен в дневния ред на септемврийското заседание.

Срещу включване в дневния ред на отчета за касовото изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз към 31.12.2023 г. гласува съветникът Явор Аргиров. Останалите 10 съветници гласуваха „за“, а Кирил Димитров не участва в гласуването.

Отчетено бе, че община Сандански през изминалата година се е справила отлично с изпълнението на бюджета за данък върху недвижимото имущество, както и данъка върху моторни превозни средства. Според справка изпълнението е 93.5 процента – при план от 80 400 лв. са събрани 75 200 лв. Касовото изпълнение на собствените приходи е на 101 процента – при план от 700 000 лв. са отчетени 710 000 лв.

Единодушно бе гласувано да бъде приет отчетът на председателя на ОбС Георги Батев, който включва периода от февруари до юли.

Съветниците единодушно гласуваха да бъде изменена частично и допълнена наредбата за безопасността на движението и на водачите за електрическите тротинетки. Съгласно предложенията се забранява да управляват електрически тротинетки лица под 14 години, и то само по велосипедна инфраструктура, ако има такава по уличните платна.

Шест пазарни оценки за продажба на имоти в селата Ново Делчево, Лешница, Поленица, Лебница, Мелник и Сандански бяха включени в проектодневния ред, както и отдаване на 4 помещения на кооперативния пазар. В програмата за управление и разпореждане с общинско имущество бяха включени три общински жилища – две в Сандански и едно в Мелник.

Срещу продажбата на общински жилища на настоящите наематели заради ниската цена се обявиха Явор Аргиров и Калин Терзийски, който сподели, че преди дни жилище в жк „Спартак“, собственост на БДЖ, което е било в недобро състояние и на последния етаж в блока, е продадено за 50 000 лв.

„Ние продаваме общинските жилища по 10 000 лв., а с тези пари не може да си купиш нищо”, възрази Терзийски.

Я. Аргиров сравни цената на три мобилни апарата на общински съветници с тази на общинско жилище, което се продава с решение на Общинския съвет.

В дневния ред като последна точка бе включена отпускане на финансова помощ на социално слаби и хора с увреждания.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене