Искате детето ви да ви уважава, когато порасне – отървете се от 7 навика тогава

Снимка: iStock

По-добре се откажете от тези навици веднага

Има ясна граница между това да спечелите уважението на детето си и просто да очаквате респект, защото вие сте родителят. Тази линия се крие в навиците, които проявяваме спрямо децата си и чрез които ги възпитаваме. Децата ни анализират и попиват тези наши навици докато растат и или ни уважават все повече и повече с годините, или все по-малко, именно заради тях.

Ако искате детето ви да ви уважава, когато порасне, има определени навици, от които трябва да се откажете веднага.

В тази статия ще проучим 7 от тези навици, които може да пречат на спечелването на уважението на вашето дете.

А ето ги и тях:

1. Да бъдеш прекалено авторитетен родител

Поддържането на дисциплина е от решаващо значение при отглеждането на деца, но има тънка граница между дисциплината и диктатурата. Често родителите попадат в капана на създаването на прекалено авторитетна среда. Може да мислим, че това е най-добрият начин за поддържане на реда, но в дългосрочен план това може да доведе до липса на уважение.

Когато децата чувстват, че гласът им не се чува, те започват да виждат родителите си като потисници, а не като ментори. Не ни разбирайте погрешно, определянето на граници е важно. Но също толкова важно е да позволите на детето си известна автономия. Оставете го да взема решения и да се учи от грешките си.

По този начин детето ви не само ще ви уважава повече, когато порасне, но и ще развие ценни житейски умения.

2. Не практикувате това, което проповядвате

Ако учите децата си на някакви неща или им правите забележки за нещо конкретно, внимавайте да бъдете последователни. Например не е редно да карате детето си да се преоблича с домашни дрехи, след като се прибере, а вие да не сваляте дънките си цяла вечер. Имайте предвид, че децата научават повече от действията/делата ни, отколкото от думите ни. Ако искате детето ви да спазва някакви домашни правила – спазвайте ги и вие.

Отказът от този навик не само ще ви спечели уважението на вашето дете, но и ще му помогне да разбере важността на почтеността и последователността. В крайна сметка не можем да очакваме да ни уважават, ако ние самите не спазваме правилата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене