В Кюстендил не се разбраха за състава на секционните комисии, РИК излиза с решение до 1 октомври

Партиите и коалициите в Кюстендил не се разбраха за състава на секционните избирателни комисии, които да се сформират за вота след Димитровден.

„Гарантирам, че отново служителите от Общинска администрация няма да се занимават с избори, което е изключително важно. Призовах участниците в консултациите за феърплей и добри отношения между тях, а тези, които бъдат избрани, да работят за благото и интересите на гражданите на община Кюстендил. Двете взети решения изпратихме на РИК, защото не се постигна съгласие от двете фракции на ДПС”, заяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.

„Първото решение е по отношение на регистрациите, двете фракции представиха пълномощни, вследствие на което едното беше отворено и беше оспорено. Тъй като община Кюстендил не е компетентна, решението беше изпратено по компетентност към РИК – Кюстендил. Второто решение е по отношение разпределението на броя на членовете в секциите. От ПП-ДБ беше направено предложение за замяна в три секции в малки села, но представителите на ГЕРБ изразиха несъгласие. Надявам се, че РИК ще вземе най-мъдрото решение и по двете оспорени точки”, каза още градоначалникът.

До 1 октомври РИК – Кюстендил трябва да назначи секционните комисии.

Представителят на ГЕРБ-СДС Михаела Крумова обясни: „Предложението на коалиция ПП-ДБ беше да се разменят техни членове с наши по селата. Аз изразих несъгласие, защото се касае за секции по селата. За 15 години, в които участвам в консултации, винаги съм идвала с реално предложение, тоест с хора, които са изразили своето съгласие за участие. За да заменя членове в СИК, ще отпадне човек от едното село и трябва да търся човек за следващото село. Нашата политическа сила предпочита членовете в СИК да са от съответното населено място. Ако РИК уважи искането на ПП-ДБ, ще се съобразим и няма да оспорваме решението”, заяви Крумова.

По думите й идването на двама представители на ДПС е предпоставка да не бъде постигнато съгласие по отношение членовете на секциите на съответната политическа сила.

„За съжаление тези избори по отношение съставите на СИК започват с неразбирателство, като може би трябва да се помисли сериозно по отношение на това да има изборна администрация, която да участва във всички избори, защото се създават дискомфорт и конфликти”, смята още Михаела Крумова.

Георги Стамов от ПП-ДБ каза, че въпреки апела на кмета Атанасов консултациите да протекат в дух на колегиалност, за съжаление това не е станало. Той уточни, че тяхното предложение е, тъй като в големите села на коалиция им са отредени по 1 член в секция, а на ГЕРБ 3-ма, е съвсем логично да бъде направена размяна – там, където от ГЕРБ имат 3-ма, да станат двама.

„За мен това е едно неколегиално отношение, тук ставаше въпрос за 3-ма членове на секции, за съжаление не срещнахме разбирателство. Нормално е в големите секции, където ГЕРБ имат трима представители, ние да имаме поне двама. Причината, че е говорено с хората, е оправдание, което показва неколегиално отношение. Става дума само за трима членове, надявам се РИК да го вземат предвид”, каза Георги Стамов от ПП-ДБ.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене