ЕКСКЛУЗИВНО! Заместник областният управител на Драма: Тази зима ще ви очакваме на ски при нас!

„Ако всичко върви добре тази година ски център Фалакру ще работи нормално“

Съмнително е финансирането на исканите от Фонда за възстановяване 10 милиона евро. От Танасис Полименис кореспондент на Топ Преса 

МОЖЕ да сме преживели едно от най-горещите лета в района на Драма, може да сме говорили за отнемане на вода и суша, но зимата е пред нас и това не се променя.

Желанието на всички ни е разбира се дъждовете, от които очакваме да се напълнят изворите, но преди всичко снеговалежите, които ще ни дадат още повече вода, тъй като топенето на снега е бавен и постоянен процес.

За Драма обаче снегът означава и работата на ски центъра Falacro (XKF), проблем, който все още наранява хората от Драма днес. Въпрос, който в същото време радва Драминос, че в района има планина, която може да бъде почти изцяло ски писта. Но от друга страна това е въпрос, за който нашите съграждани се чувстват зле, тъй като от много години той е измъчван от проблеми, които все още не са решени, така че да работи правилно и гладко.

Едно от първите действия, предприети от новия регионален орган на г-н Топсайдс, с тематичния заместник областен управител г-н Аргирис Патакакис, отговарящ за CKF, беше представянето на предложение за финансиране от Фонда за възстановяване.

Възможно е регион AMTH да е имал време да подаде съответното искане, но въпреки всичко е съмнително дали ще можем да бъдем финансирани с поисканите от нас 10 милиона евро, но може би с много по-малка сума.

В този контекст „PT“ разговаря със съответния тематичен заместник регионален управител г-н Патакакис, който първоначално подчертава, че „от първия момент показахме политическа воля да управляваме ски центъра на Фалакрос. Още в първите месеци, откакто поехме, в много кратък срок подготвихме и внесохме предложението във Фонда за възстановяване. За което все още не е взето окончателното решение”.

Въпреки всичко това самият той признава: „Трудно се получава финансиране, защото кандидатстванията са от 16 ски курорта и финансирането стига само за първите 4-5. Това се знаеше от самото начало, разбира се, но не можехме да останем извън играта. С други думи, ако дойде допълнително финансиране, ние щяхме да участваме.“

Попитан каква сума сме поискали, той ни каза, че „почти всички ски искаха 10 милиона евро. Просто устната комуникация, която имахме с министерството, беше, че тези средства ще бъдат обогатени с пари и средства от неразпределени средства, тоест няма да се усвояват от други програми на Фонда за възстановяване и ще се направи разпределение.“

Както казва той, „винаги има надежда и смятам, че тя все още не е угаснала, защото теоретично това разпределение ще стане в края на годината. Така че ще видим и тези пари как ще бъдат усвоени от ските, които са получили одобрението. Дори и да не получим цялата сума, това ще е глътка въздух за H.K. Фалакру“.

На въпрос какви дейности се планира да бъдат извършени с тези пари, г-н Патакакис подчертава, че „ще имаме много интервенции, като модернизация, системи за издаване на билети, поставяне на пластмасов килим, който при недостатъчен снеговалеж помага да се карат ски и действа като симулация, оборудване и машини, които ще спомогнат за полагането на вярващите, а и повече за по-правилната работа на КХЦ.“

Той посочва още, че „въпреки всичко това и извън бързата заявка, която подадохме, от началото на годината се опитваме да поставим операцията на Х.К. Мисля, че в следващия период ще имаме съобщения от администрацията на Района. Ходовете, които се правят, показват намерението ни за влизане на H.K. на друга основа и да работи сега, за да може да възвърне изгубената си слава, като трябва да кажа, че вече е минала петгодишна проверка от Областния комитет и Областния съвет, за да работят всички лифтове“.

На въпрос дали ще изпреварим новия сезон, г-н Патакакис отговаря: „Мисля и искам да вярвам, че като време и поради процедурите ще изпреварим тазгодишния ски сезон, което за нас е нещо много важно. Ежедневно и областният управител с контактите си с министри и главни секретари се опитва да даде някакви решения за подпомагане на вечните проблеми”.

Той също така подчертава, че „има дълъг процес, за да завършим някои точки, които тормозят ски курорта от години“.

„Започваме от нулата“

На въпроса какво ще стане, ако Драма не получи парите от Фонда за възстановяване и дали ще успее да отвори и управлява ски курорта, г-н Патакакис отговаря положително: „Разбира се! Те са независими един от друг, трябва да ги разделим. Направили сме предложението за финансиране, което очакваме, независимо дали ще го получим или не и ако всичко е наред ски курортът ще работи нормално. Ето защо се надпреварваме да наваксаме тазгодишната функция. Това са някои проблеми, които за съжаление в предишните години оставиха ските зад гърба си. Ситуацията в ските е като започване от нулата, полагат се усилия, предприемат се действия и мисля, че ще има положителен резултат.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене