Кой е Андрей Цеков и защо ще води листата на ПП в Пиринско?!

„Рано е да обсъждаме дали да подкрепим ГЕРБ, ако станат първи на вота“- това е казал в интервю, Андрей Цеков от ПП-ДБ.

Кой е Андрей Цеков? Андрей Цеков е роден в град София. Завършва Първа английска езикова гимназия в град София и Юридическия факултет на Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Специализира право на Европейския съюз в Университета в Амстердам, Нидерландия и мениджмънт в Станфорд. Притежава 20-годишен опит в управлението на инвестиционния процес в големи корпоративни структури. В периода декември 2021 г. – август 2022 г. заема поста на заместник министър на финансите. В кабинета “Денков” от юни 2023 г. до април 2024 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството. Андрей Цеков е семеен с три деца.

Рано е да обсъждаме дали да подкрепим ГЕРБ, ако станат първи на изборите, заявил депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Андрей Цеков в интервю.

Той коментирал предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов към ПП-ДБ да направят джентълменско споразумение.

„Коалицията ни е стабилна, въпреки че имаме своите идеологически различия и виждания относно пътищата. Обединява ни обаче общата цел да направим България най-доброто място за живеене за българите“, казал още Цеков.

„Има разпределение на местата в листите между партиите в коалицията и има съгласие относно принципа на разпределение. Оттук нататък всяка партия издига най-подходящите кандидати“, обяснил Цеков.

Уклончиво, е мнението на повечето хора, запознати с управлението на Цеков.

През лятото на тази година, Вътрешен одит открива нарушения при инхаус възлагането на два договора на стойност 2 551 200 лв, сключени по времето на министър Андрей Цеков. Това съобщили Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Проверката е била наредена от министъра на регионалното развитие и благоустройството, Виолета Коритарова. Одитният доклад бил изпратен до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Договорите били сключени между министерството и „Националния център за териториално развитие“ ЕАД, който е консултантски и проектантски център към ведомството, в периода 11 – 20 декември 2023 г.

Една от основните констатации на одиторите била, че към момента на представяне на техническите предложения за изпълнение на двата договора, НЦТР ЕАД не предлагал собствен ресурс за изпълнението им, а този на трети лица.

„Всеки министър има право да избере екипа, с който ще работи и ще бъде свършена неотложната работа. Смених шефа на АПИ, защото се запознах с одитния доклад, възложен от министър Андрей Цеков, в който са констатирани нарушения от страна на Ясен Йорданов“, коментирала по повод констатираните нарушения, Виолета Коритарова.

„Одитният доклад е изпратен до АДФИ. Оттам потвърдиха резултатите от вътрешния одит. Ще бъдат сигнализирани съответните органи“, добавила тя.

„В края на 2024 г. пък се очаква магистрала „Европа” да бъде завършена и да имаме бърза връзка с Калотина“, похвалил се в началото на тази година тогавашният регионалният министър. „Убеден съм, че ще успеем да завършим и участък 1 от магистрала „Хемус” и съществено да бъдат приключени работите и по участък 3”, казал още той. „Очаква се до края на годината общо 40 или 50 км. от автомагистралата да бъдат готови.“, добавил още Цеков.

Дали това се случи?

Превзетата държава. Този термин не е чужд на читателите и обикновено се употребява при мафиотските обвързаности на изпълнителната власт с представители на частния бизнес. А когато предприемачите са роднини на министри, говорим за класически пример на държава, взета временно под наем.

Според запознати, семейният тандем инкасирал милионни финансови постъпления от ВиК и пътни проекти, докато единият е във властта – Андрей, а брачната половинка Деница е в частния сектор.

Фирмената визитка била повече от бляскава –  фирмата била създадена с цел „предоставяне на уникална комбинация от професионални услуги за управление на проекти на корпоративни, държавни, общински и неправителствени организации. Основната  дейност била насочена към разработване и управление на проекти по европейски, регионални, национални грантови и донорски програми, финансови инструменти, ПЧП и др. на база индивидуален подход, компетентност и дългосрочност.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене