Марето се връща в Хаджидимово?

Бившият вицепремиер и външен министър на България Мария Габриел е в надпреварата за висок пост в НАТО – заместник на генералния секретар. Това казват двама служители, които са пряко запознати с нейните планове. По-рано през август излезе  информация, че Габриел се готви да заеме поста заместник на новия генерален секретар Марк Рюте. На 1 октомври бившият нидерландски премиер ще замени Йенс Столтенберг като ръководител на Алианса.

„Има слухове около бившия европейски комисар и български вицепремиер, Мария Габриел“, казала бившият говорител на НАТО Оана Лунджеску в интервю.

Габриел не е отговорила на молбата за коментар, нито пък българската делегация в НАТО. От самия Алианс също пазят мълчание.

 По рано пък, Мария Габриел е предложила Петър Танев за посланик в Украйна, но процедурата не е завършена докрай – защо?

През октомври 2023 г. Министерския съвет в лицето на вицепремиера и външен министър Мария Габриел предлага дипломата Петър Танев да бъде назначен за посланик на България в Украйна.

Припомняме, че по-рано темата бе подхваната от президента Румен Радев, който посочил в своя позиция, че именно тогава кабинетът така и не е завършил процедурата успешно и Петър Танев не е заминал за Украйна. Както знаете, продължава спорът по темата за назначаването на извънреден и пълномощен посланик на България в Украйна.

През пролетта, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и проф. Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, представили проект на външнополитическа стратегия на България. Документът задава най-важните за България стратегически цели, които са оформени в 8 области. Един такъв нов документ ще определя нашите приоритети и цели в международните отношения, подчертала тогава Габриел.

През март месец, Народното събрание приема отказа на посочената за премиер от ГЕРБ Мария Габриел да изпълни приетия първи проучвателен мандат за формиране на правителство, с което той се обявява за неуспешен.

Как се стигна до края на историята?

„Г-жа Габриел вече не е част от решението, а е част от проблема. Може би най-новото и най-красивото лице на мафията в България“, обявява Василев за нея в интервю.

Мария Габриел разкрила много свои състояние и образи, отчитат източници.  Любимата ѝ „крилата“ фраза, повтаряна като мантра през последните месеци, за „Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено“, придобила нова интерпретация през политическите преговори и ултиматуми – „Всичко е договорено“ в следващия момент се превръща в „Нищо не е договорено“. И от толкова столове, нищо чудно да падне на земята и да се върне в родния Хаджидимово….

На Габриел ѝ била отредена ролята на главно действащо лице (поне под светлината прожекторите) в пиесата на абсурда, която се разигра(ва).

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене