Домат с впечатляващото тегло от 1,125 кг откъснаха от градината си в сатовчанското село Вълкосел Атие и Северин Хаджиеви.

РЕКОРД!Домат с впечатляващото тегло от 1,125 кг откъснаха от градината си в сатовчанското село Вълкосел

Домат с впечатляващото тегло от 1,125 кг откъснаха от градината си в сатовчанското село Вълкосел Атие и Северин Хаджиеви. Двамата са пенсионери на по 70 години, но продължават както в младите години сами да отглеждат храната си и всяка пролет садят градини.

„Сортът е „Розова магия“ и даде все едри домати, но този е най-голям“, отбеляза  Северин и разказа: „Разсада взехме от Юсеин Даилов, той е учител и се занимава и с агрономство, продава семена и разсад. Имаме голям парник, там го посадихме и отгледахме. Градината торим с тор от кокошките, като я разреждаме, че е силна и с обикновена тор. По-здрави колчета набиваме, за да издържат плода. Отглеждаме само за нас си зеленчуци и всичко садим – картофи, царевица, чушки, тукашен сорт, не много големи, но са вкусни, чорбаджийки също, праз, всичко имаме. Пръскаме срещу гниене и листни въшки, че иначе не става“

Съпругата му освен градината гледа и 6 ара тютюн, а той й помага следобед, защото сутрин върти търговия на лавката им в центъра на Вълкосел. Овощната им градина пък е с 50 дръвчета. Двамата имат три деца – син и две дъщери, 6-има внуци и 1правнук. Едната им дъщеря живее във Вълкосел, другата е със семейството си в Португалия, а синът им с цялата фамилия работят сезонно в Шотландия. „Тук няма какво да работят и всяка година заминават през януари и към края на септември се прибират. През това време ние тук приготвяме компоти, лютеници, най- различна зимнина за всички“, разказа главата на фамилията. Преди да се пенсионира, той работил като шофьор и домакин в стола на цех към бившата текстилна фабрика в Благоевград, а жена му била лелка в детската градина и винаги е гледала и тютюн. „Всичко е на нейните ръце, не подвива крак от сутрин до вечер“, признателен е за трудолюбието на половинката си Северин и си пожелава здраве за цялото семейство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене