НАПРЕЖЕНИЕ В БЛАГОЕВГРАД! Казусът с казармения парк „Македония“ се заплита заради тъпите решения на Румен Томов! ВСИЧКО ПО ТЕМАТА

Общинските съветници в Благоевград разглеждат скандалния казус с казармения парк „Македония“. Част от имота, придобит безвъзмездно от военното министерство, по времето на екскмета Румен Томов, вероятно ще бъде върнат обратно на държавата.

Настоящият градоначалник Методи Байкушев предлага пред ОбС да гласуват мерки за законосъобразно решение, с цел запазването на имота като място за спорт, отдих и култура. Първоначално обаче съветниците трябва да дадат вот  за прекратяване на административното дело за „Македония“, той да се деактува и след това отново Община-Благоевград да кандидатства за повторното му придобиване.

Според Байкушев, паркът, ведно с изградените с общински пари сгради, е от стратегическо значение за Благоевград. Придобиването на имота ще даде възможност да бъде благоустроен и управляван в интерес на гражданите на общината, след промяна на предназначението му от „за интерекспо център и конгресен център, музей, парк, спортен център и православен храм“ в „градски парк за спорт и отдих, спортни обекти и паркинг“.

„По този начин общината ще отговори на нуждите на обществото, както за осигуряване на зелена среда за отдих и спорт, така и за изграждане на съоръжения и зали, необходими за развитието на спорта и за нормалното функциониране на спортните клубове в общината“, заявява в предложението си Байкушев.

Той допълва, че при всички проведени срещи на експертно и на управленско ниво, от страна на Община Благоевград е заявен категоричен интерес за връщане на имота обратно в патримониума й, като е изтъкнато огромното му значение за гражданите на общината, с оглед на локацията и площта му и с оглед на възможността да бъде превърнат в място за отдих, култура и масов спорт. От представителите на държавата е изразено положително становище за тази позиция. Проведени са първоначални разговори с областния управител за сключването на договор, с който в периода за решаване на казуса – връщане на държавата и придобиване на собственост върху него, управлението на имота да бъде възложено на Община Благоевград. Това ще осигури непрекъснатост в ползването на имота в интерес на обществото.

В предложението до ОбС подробно е представена фактическата и правна обстановка на спора за собствеността върху имота. Изведени са законовите основания и стъпките, които е необходимо да изпълни Общината, с подкрепата на общинските съветници, за да избегне излишни разноски за съдебни спорове и риска да загуби възможността да придобие законосъобразно собствеността върху имота.

Припомняме, че през август кметът Методи Байкушев представи пред съветниците и гражданите подробен доклад за претенциите на държавата към парк „Македония“ и предприетите действия на общинска администрация през последните 8 години.

„Парк „Македония“ в най-скоро време ще бъде върнат на държавата. Това го заявявам най-отговорно. Рискът е реален заради бездействието през годините“, обясни преди местните избори миналата есен ексградоначалникът Камбитов.

„Още през 2011 година една от първите задачи на мен и екипа ми бе да започнем да работим за прехвърлянето на този толкова важен за благоевградчани терен на бившите казарми на Общината. 6 години и половина неимоверни усилия и труд ни отне, за да се случи всичко това и да успеем да придобием собствеността на имота. Защото става въпрос за един много сложен процес, тъй като тук интересите са огромни. Наложи ни се да работим с повече от 5-6 правителства, но не се отказахме в нито един момент. Чак през средата на 2016 г. успяхме. Това бе благодарение и на помощта на правителството на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, който ни помогна. Няма как да не отбележа този факт и да не благодаря. Теренът стана общинска собственост, но с изричното условие, като това беше и единственият възможен вариант тук да бъдат изградени сгради с обществено предназначение – спортни зали, музеи, панаирен център. Срокът за тези дейности бе 5-годишен“, коментира Камбитов.

„Районът тук трябваше да се благоустрои и това се направи от средата на 2016 до 2017 година. г. На този терен имаше над 18 сгради, беше като във филм на Хичкок. Няма как да не коментирам някои кандидат-кметове, защото на тази тема доста хора се упражняват. Методи Байкушев казва: “Последните 6 години нищо не е направено. Това ни връща до 2018 година. Ние до 2016-та работихме да прехвърлим собствеността. Чакахме да се построи една от стените, която бе построена от бащата на Методи Байкушев. Чакахме го и той да завърши, за да може от Министерството на отбраната да кажат: Да, съгласни сме да финализираме процедурите“, изясни Камбитов. Публикуваме позицията му без редакторска намеса:

„Нека припомня, че от 2019 година вече не бях кмет. Точно оттогава абсолютно нищо не е направено! С тази разлика, че сега състоянието на терена дори е по-зле от 2018 година. Но не това е най-важното. През тези години кмет и областен управител не можаха заедно да решат този проблем“, заяви миналата година Атанас Камбитов, когато се яви на изборите за пореден кметски мандат..

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене