Община Сандански е категорично против това деяние и счита, че въпросното Удостоверение за животновъден обект е незаконосъобразно.

ШОК!Ограда край парка изправи на нокти Сандански, общината: Незаконно е, не сме разрешавали пчелин на 100 м от болницата

Ограждения в близост до езерото в парк „Свети Врач“ изправи на нокти санданчани. Както е известно, имотите в района са изключително апетитни, а местната управа се опитва да попари мерака на инвеститорите чрез мораториум на строителството. Битката се точи няколко години. На фона на това цъфна ограда с обяснението, че на място има пчелин, което е животновъден обект. Обяснението е, че по предписание на ОДБХ той трябва да бъде ограден. От община Сандански обаче заявиха, че внасят възражение срещу това решение. От местната администрация посочват, че не може животновъден обект да бъде в близост до обществени сгради. В случая само на 100 м отстои болницата. Отделно, от общината обявиха, че не са издавали разрешение за разкриване на животновъден обект.
Община Сандански е категорично против това деяние и счита, че въпросното Удостоверение за животновъден обект е незаконосъобразно.
В тази връзка, днес община Сандански внесе възражение до директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград. Констатирано е нарушение на разпоредбата на чл. 15, т.1 от Закона за пчеларството. Тя постановява, че „Постоянни и временни пчелини не се устройват на разстояние, по – малко от 100 м. от административни сгради, училища, детски градини и болнични заведения. В случая, пчелинът е в непосредствена близост до сградата на МБАЛ „Югозападна болница“, гр. Сандански и е на по-малко от 100 от нея.
Възражението е допълнено и с друго констатирано нарушение, а именно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, според който „Собствениците или ползвателите на животновъдни обекти, с изключение на животновъдните обекти – лични стопанства, подават заявление за регистрация по образец до директора на съответната ОДБХ, като според чл. 8, ал. 2 от Глава трета на Закона за пчеларството „Собствениците или ползвателите на пчелини – лични стопанства, подават заявлението за регистрация чрез кмета или кметския наместник“. В случая заявлението за регистрация не е подадено чрез кмета на община Сандански и е нарушена разпоредбата на закона.“, информират от общината.

Припомняме, че само преди няколко месеца в Сандански отново бяха на бойна нога във връзка с проект за строеж на хоспис край парка. Идеята беше на горски територии да се вдигат сградите. ОбС обаче отказа да разреши скандалния строеж.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене