Състоянието и положението на българския граничен полицай е повече от трагично – като се започне от дрехите му, премине се през оборудването и се стигне до колите.

Граничен полицай – от да дадеш рушвет за да станеш до – да ти се молят от МВР ела и стани!

Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) към Министерството на вътрешните работи (МВР) обявява конкурси за назначаване на 400 гранични полицаи. Това се посочва на интернет страницата на „Гранична полиция“. В щата на ГДГП са включени допълнително 1264 бройки за длъжности с полицейски правомощия, като са обявени конкурси за назначаване в МВР на първите 400 от тях.

За 390 длъжности в Регионалните дирекции „Гранична полиция“ е необходима диплома за завършено средно образование. За 10 длъжности в Дирекция „Гранична полиция“ – образователна степен „бакалавър“. След спечелването на конкурсите всичките 400 кандидати ще преминат шестмесечен курс в Академията на МВР.

Приоритетите в дейността на „Гранична полиция” са насочени към противодействие на нелегалната миграция през държавната граница във всичките й проявни форми; контрабандата на хора; трафика на хора с цел сексуална експлоатация; използването на неистински, преправени или документи с невярно съдържание за преминаване на държавната граница, както и трансграничната престъпност. Това се посочва на интернет страницата на „Гранична полиция“.

След като години наред държавата си затваряше очите за проблемите на „Гранична полиция“ – а и на полицията по принцип – заради очакваното пълноправно присъединяване към Шенген (дано все някога се случи!) нещата най-после могат да се променят. Особено по отношение на кадровата обезпеченост и условията на труд. Това е похвално, но дано поне някой се сети и анализира причините, поради които от 30 и кусур години положението по границите е повече от плачевно. От едно известно време обаче МВР се хвали с много голям наплив за работа в Гранична полиция в последните месеци и с възможност за избор на кандидати, което не се е случвало много отдавна.

Директорът на Гранична полиция Антон Златанов заявява в началото на 2024 г., че когато е дошъл на поста си преди половин година, в службата е имало цели 700 незаети места. Само няколко месеца по-късно на практика всички места вече били заети. Това ставало в момента с конкурси на порции от по няколко десетки души. Златанов обяви, че имало страшен интерес за работа в Гранична полиция и за последния конкурс за попълването на 200 места се явили цели 600 кандидати.

„Тази професия се превърна в желана последната година. Перспективите в МВР са големи, ако той се обучава и е амбициозен, може да постигне много. Стартовата заплата е каквато е за всеки полицай в МВР. Тя в момента е около 1300-1400 лв., но от 1 януари ще бъде около 2000 лв. без нито един ден стаж. Заплатите на служителите на МВР ще бъдат обвързани със закон със средната заплата“, заявява директорът на „Гранична полиция“ гл. комисар Антон Златанов. Междувременно, на фона на тази гръмка реклама, настоящи служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ описват огромните проблеми, пред които са изправени ежедневно, докато упражняват професията си. На първо място те поставят състоянието на пограничната ограда. На места е разбита, има дупки и като цяло не е най-ефективното средство за спиране на нелегални мигранти, категорични са граничните. Проблем са камерите за видеонаблюдение и обхватът на радиостанциите, които не обхващат цялата граница и това превръща граничните полицаи в „пушечно месо“ в тези участъци. Преди години беш епрестижн ода носиш тази униформа, сега е все едно пазач. Даваха се рушвети за да назначения, сега ке молят хора – елате.

Пътищата, през които преминават, са лоши и в резултат на това се разбиват служебни автомобили. Има отсечки с големи наклони, на които се налага да спрат, но ако го направят, впоследствие патрулните коли не могат да тръгнат, тъй като се създава предпоставка или да се обърнат, или да стане пътно произшествие.

Според тях, не е нормално граничните полицейски служители във важна държава, каквато е България, предвид геополитическото си местоположение в Европейския съюз, да обикалят границата с „УАЗ“-ки, тъй като това са морално остарели автомобили, не носят тази ефективност и сигурност, която би трябвало. Също броят на автомобилите е недостатъчен.

Работещите в ГДГП имат и отчаяна нужда от ново оборудване като уреди за нощно виждане, термокамери, автомобили и дронове, които биха им спестили часове лутане. По думите им трябва да се обучат и още кучета, тъй като вършели чудесна работа, но нямало достатъчно. Четириногите трябвало да бъдат обучени и от служителите, с които ще работят, така че да са свикнали с тях.

Състоянието и положението на българския граничен полицай е повече от трагично – като се започне от дрехите му, премине се през оборудването и се стигне до колите.

Заради Шенген и други причини имало изискване полицаите да проявяват хуманно отношение към мигрантите. На първо място районните полицаи имат такова отношение, което на моменти е прекалено. В резултат на това – бият граничните ни полицаи, убиват ги или пък ги замерват с камъни. Според служителите на „Гранична полиция“ това не са бежанци, а престъпници, защото за да преминеш през границата на България си има ред и правила, а те я преминавали кой, където и както си поиска – тоест противозаконно. Това е престъпление и следователно те са престъпници. Ако мигрант иска да спази правилата – трябва да отиде на Гранично контролно-пропускателния пункт, а не да се опитва да преминава през пограничната ограда със стълби, да я реже или да я разбива, единодушни са в позициите си граничните полицаи.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене