Гърция въвежда забрана за пушенето на открито?

Европейски план за борба с рака, поставил за цел създаването на „Поколение без тютюн“ до 2040 г., при което по-малко от 5% от населението ще употребява тютюн.

 

Инициативата за преразглеждане на препоръката на Съвета за среда без тютюнев дим била представена във вторник (17/09) от Комисията с цел по-добра защита на гражданите от ефектите на пасивното пушене и аерозолите. Както било отбелязано, Комисията ще предостави подкрепа, включително чрез директна безвъзмездна помощ от 16 милиона евро от програмата EU4Health и 80 милиона евро от програмата Horizon за укрепване на контрола върху тютюна и никотина и превенция на пристрастяването. Новата инициатива препоръчва на държавите-членки да разширят политиките за свобода от тютюнев дим към ключови външни пространства, за да защитят по-добре гражданите, особено децата и младите хора. Тези зони включват зони за отдих на открито, където има вероятност да се събират деца, като обществени детски площадки, паркове за отдих, плувни басейни, външни зони, свързани със здравни и образователни заведения, обществени сгради, обслужващи съоръжения и транспортни спирки и гари. „Много видове рак и други заболявания са напълно предотвратими чрез прости промени в нашия начин на живот и околната среда. Препоръката бележила друга ключова стъпка за постигане на целите на Европейския план за борба с рака и гарантиране, че здравето на гражданите е в основата на политиката на ЕС.

„Вече видяхме ползите от среда без тютюнев дим. Днешната препоръка извежда тези ползи на ново ниво и подобрява цялостните ни усилия за превантивно здраве“, казал вицепрезидентът на Комисията Маргаритис Шойнас. Комисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду отбелязала, че „всяка година в ЕС 700 000 души умират поради консумация на тютюн, включително десетки хиляди поради пасивно пушене. В Европейския здравен съюз ние сме длъжни да защитаваме нашите граждани, особено децата и младите хора от излагане на вреден дим и емисии. Днес изпълняваме още едно ключово действие от Европейския план за борба с рака и правим важна стъпка към постигането на нашата цел за създаване на „Поколение без тютюн“ в ЕС до 2040 г.“

В същото време той подчертал, че Комисията действа за разширяване на среди без дим и без аерозол, „за да обхване повече области и повече продукти“, добавяйки, че „през 2021 г. пасивното пушене е причинило повече от 53 000 смъртни случая в ЕС“. Както заявил  комисарят по здравеопазването, пасивното пушене увеличава риска от много заболявания, включително рак на белия дроб, инсулт и сърдечни заболявания, като подчерта, че „няма безопасно ниво на излагане на пасивно пушене“. Комисията също така препоръчва на държавите членки да разширят политиките за среда без дим, за да обхванат нововъзникващи продукти като нагреваеми тютюневи изделия (HTP) и електронни цигари, които все повече достигат до много млади потребители. Това действие следва Световната здравна организация (СЗО), която подчерта отрицателните ефекти от излагането на пасивни емисии от тези продукти, включително значителни респираторни и сърдечно-съдови проблеми.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене