Хазартното дело Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ)

ТОЗИ СВЯТ Е ЗА СМЕЛИТЕ! Ще си плати ли Васил Божков за убийството на благоевградски финансов гений?!

*Съдия преценява дали да започне „Килърското дело“ *Ако има нередности в обвинителния акт, магистратът може да прекрати производството или да го върне на прокуратурата Поради липса на доказателства бе прекратено делото срещу хазартния бос Васил Божков за опит за покушение над Алексей Петров през 2005. 

„Не само разследването за покушението срещу Петров бе прекратено. От делото премахнаха и обвиненията срещу Божков за рекет в Плевен“, допълва адвокат Гатев. „Прокуратурата реши да внесе тъй нареченото криминално дело срещу Божков преди един месец. Те можеха да го внесат още преди 2 години, но чак сега го направиха. Съдията тогава беше в отпуск, но вече делото е при него. Той го преглежда. Преценява дали да го внесе в разпоредително заседание, или да не го внесе.

Към момента не разполагаме с друга информация. Съдията има право по закон да го прекрати, да го върне. Ако прецени, че нещо не е наред, той е в правото си да го върне на прокуратурата за поправяне на неясноти и грешки“, обяснява маститият адвокат. Алексей Петров беше ликвидиран на 16 август миналата година. Божков вече не е обвиняем за покушението над Алексей Петров.

По принцип съдията дори може да прекрати цялото производство, ако сметне, че доказателствата са само косвени, свидетелските показания се разминават или има други подобни гафове, които могат да нарушат правата на обвиняемия.

Другият убит, за когото прокуратурата твърди, че е поръчан именно от Васил Божков, е хазартният бос Йордан Динов. Малко преди десет часа сутринта на 4 април 2012 година на улиците „Будапеща“ и „Кирил и Методий“, близо до Агенция „Митници“ в София, е спокойно. Няма хора, само един човек върви по тротоара – Йордан Динов. В този момент се приближават двама, стрелят в него и бягат. В тялото на Динов попадат шест куршума. Стрелбата е чута единствено от живущи в съседство, които звънят на пожар в полиция и в Спешна помощ. Медиците качват Динов в линейката, но той издъхва на път към болницата. Динов няма никакъв шанс за оцеляване, защото много от куршумите попадат в главата му. От огледа на трупа става ясно, че простреляният мъж се е опитал да избяга, защото фатален се оказва куршум в гърба. Манол Велев бе 7 години в кома, преди да почине .

Божков вече не е обвиняем за покушението над Алексей Петров но за 40-годишният бизнесмен от Благоевград Йордан Динов който е математически гений, неколкократен шампион на България по математическа лингвистика, в първата десетка в света по спортен бридж има още висящо дело. Но е по-известен като представител на лицензираната в Австрия букмейкърска компания SKS365 Group, която разкрива в България пунктове, наречени „центрове за обслужване на клиенти“. Динов винаги е казвал, че не нарушава Закона за хазарта на България, а центровете само съдействат на клиентите да си заложат парите онлайн в сайтовете на компанията.

Из медиите се появяват съмнения, че убитият е замесен в черно тото, а през 2004 г. е проверяван за организиране на незаконен хазарт. Тези твърдения така и не са доказани. Освен за поръчителствата на тези две покушения Васил Божков е погнат за убийството на Бойка Стоянова и за опит за изнасилване. По тези две обвинение информацията е доста оскъдна, да не кажем, че такава почти няма. Ще има някаква яснота, когато започне процесът, ако въобще успее да влезе в съда. Хазартното дело Божков е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет за стотици милиони левове, сочи прокуратурата. Делото тече в Софийския градски съд.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене